Agenți economici

03 Proceduri vamale - Declararea mărfurilor

 

PREZENTAREA MÄ‚RFURILOR SI DEPOZITAREA TEMPORARÄ‚ 

 


Procedurile ce reglementează prezentarea mărfurilor È™i depozitarea temporară sunt prevăzute la : 

-art. 22 - 32 È™i art. 144 - 152 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, publicat în data de 10 octombrie 2013 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L269; 
- art. 11 - 18, art. 115 – 118, art. 250, 251 È™i 254 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele detaliate ale anumitor dispoziÅ£ii ale Codului vamal al Uniunii, publicat în data de 29 decembrie 2015 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L343; 
- art. 8 - 15, art. 191 – 193, art. 345 È™i 346 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziÅ£ii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, publicat în data de 29 decembrie 2015 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L343. 
- art. 2, art. 10 - 11 È™i art. 55 din Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÈ™te normele tranzitorii pentru anumite dispoziÈ›ii din Codulul vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaÅ£ionale È™i de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei, publicat în data de 15 martie 2016 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 69.

Mărfurile introduse pe teritoriul vamal al României sunt prezentate în vamă imediat după sosirea lor la biroul vamal desemnat, sau în orice alt loc desemnat sau aprobat de autorităţile vamale, sau într-o zonă liberă. 

AveÅ£i obligaÅ£ia de a prezenta la vamă mărfurile neunionale pe care le introduceÅ£i în Uniune.Acestea trebuie să primeasca un regim vamal, aprobat de autoritatea vamală. 

Mărfurile neunionale sunt depozitate temporar din momentul prezentării lor în vamă. Mărfurile depozitate temporar sunt stocate numai în spaÅ£ii de depozitare temporară autorizate de autoritatea vamală. 

Termenul în care mărfurile trebuie să fie plasate sub un regim vamal sau reexportate este de 90 de zile

DeclaraÅ£ia de depozitare temporară se depune de către una dintre persoanele menÅ£ionate la art. 139 din Codul vamal al Uniunii, cel târziu în momentul prezentării mărfurilor în vamă. 

DeclaraÅ£ia de depozitare temporară se depune la biroul vamal însoÅ£ită de documentele justificative, în condiÅ£iile prevăzute de alin (2) al art. 145 din Codul vamal al Uniunii 

 

Cererea de autorizare

Pentru exploatarea spațiilor de depozitare temporară este necesară o autorizație din partea autorităților vamale, conform art. 148 din Codul vamal al Uniunii.


Cine poate obţine autorizaţie?

Autorizația pentru exploatarea unui spaţiu de depozitare temporară este acordată numai persoanelor stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii, care derulează operaţiuni legate de importul sau exportul mărfurilor;

AutorizaÈ›ia se acordă numai în cazul în care autoritățile vamale pot exercita supravegherea vamală fără a trebui să introducă măsuri administrative disproporÈ›ionate față de nevoile economice respective.

SunteÅ£i obligat să respectaÅ£i condiÅ£iile menÅ£ionate în autorizaÅ£ie.

 

Locul de depunere a unei cereri

În situaÈ›ia în care se solicită eliberarea unei autorizaÈ›ii pentru exploatarea spaÈ›iilor de depozitare pentru antrepozitarea vamală a mărfurilor, transmiterea cererii de eliberare a unei autorizaÈ›ii pentru exploatarea spaÈ›iilor de depozitare a mărfurilor se efectuează prin utilizarea Sistemului de decizii vamale.

Structura din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, competentă să primească şi să prelucreze cererea este:

a) DirecÅ£ia Generală a Vămilor în cazul cererii care implică mai mult de un stat membru al Uniunii Europene;

b) direcÅ£ia regională vamală, în a cărei arie de competenţă se află locul în care contabilitatea principală în scopuri vamale a solicitantului este È›inută sau disponibilă È™i în care urmează a fi desfășurate cel puÈ›in o parte dintre activitățile care fac obiectul autorizaÅ£iei.

Cererea se depune în Portalul Operatorilor Economici EU -Trader Portal, https://customs.ec.europa.eu/tpui-cdms-web/

Mai multe informaÈ›ii despre sistemul de decizii vamale puteÈ›i obÈ›ine de aici: https://www.customs.ro/e-customs/dv



PROCEDURILE CE REGLEMENTEAZÄ‚ DECLARAREA MARFURILOR sunt stabilite la art. 158 – 187 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului, art. 14-21 din Regulamentul Delegat (UE) 2016/341 al Comisiei, articolele 134-152 din Regulamentul Delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei, È™i art. 216-237 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2015/2447 al Comisiei. 

Toate mărfurile destinate plasării sub un regim vamal, cu excepÈ›ia regimului de zonă liberă, fac obiectul unei declaraÈ›ii vamale corespunzătoare acestui regim. 

CUM POATE FI DEPUSÄ‚ DECLARAÅ¢IA VAMALÄ‚? 

  •  în scris 
  •  utilizând o tehnică de prelucrare a datelor 
  •  printr-o declaraÅ£ie verbală sau altă acÅ£iune 


DECLARATIA VAMALÄ‚ ÎN SCRIS 
Modelul oficial de declaraÅ£ie vamală a mărfurilor întocmită în scris în cadrul procedurii normale este documentul administrativ unic. 

DECLARAÅ¢IA VERBALÄ‚ 
Pot fi făcute declaraÅ£ii vamale verbale pentru mărfurile menÈ›ionate la art. 135-137 din Regulamentul Delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei. 

DECLARAÅ¢IA VAMALÄ‚ PRIN ALTÄ‚ ACÅ¢IUNE 
Mărfurile considerate a fi declarate prin altă acÈ›iune sunt prevăzute la art. 138-140 din Regulamentul Delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei. 
AcÅ£iunile considerate a reprezenta o declaraÅ£ie vamală sunt prevăzute la art. 141 din Regulamentul Delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei. 

VERIFICAREA ȘI ACORDAREA LIBERULUI DE VAMÄ‚ MÄ‚RFURILOR 
Procedurile care reglementează verificarea È™i acordarea liberului de vamă sunt prevăzute la art. 188-196 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliulu, precum È™i la art. 238-247 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2015/2447 al Comisiei. 

PROCEDURI SIMPLIFICATE DE DECLARARE A MÄ‚RFURILOR 
Declararea mărfurilor la autoritatea vamală în vederea plasării sub un regim vamal se poate face, prin derogare de la depunerea unei declaraÈ›ii vamale standard, pe baza unei declaraÈ›ii simplificate în conformitate cu art. 166 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, sau a unei înscrieri în evidenÈ›ele declarantului în conformitate cu art. 182 din cod. 

1. DeclaraÈ›ia simplificată 
Autoritățile vamale pot accepta ca o persoană să plaseze mărfurile sub un regim vamal pe baza unei declaraÈ›ii simplificate care poate omite o parte dintre datele menÈ›ionate la articolul 162 din cod sau dintre documentele justificative menÈ›ionate la articolul 163 din cod. Documentele care pot lipsi sunt cele necesare pentru calculul taxelor vamale de import sau export aferente mărfurilor plasate sub regimul vamal respectiv. Declarantul este obligat să prezinte ulterior o declaraÈ›ie suplimentară conÈ›inând datele necesare pentru regimul în cauză. 

2. Utilizarea regulată a declaraÈ›iei simplificate face obiectul unei autorizaÈ›ii din partea biroului vamal. 
Prin utilizare regulată se înÈ›elege efectuarea de transporturi de marfă, având acelaÅŸi destinatar ÅŸi acelaÅŸi expeditor, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiÅ£ii: 
a) au frecvenţă mai mare de două transporturi pe zi; 
b) marfa transportată se încadrează la acelaÅŸi cod tarifar; 
c) Å£ara de expediÅ£ie ÅŸi Å£ara de destinaÅ£ie, precum ÅŸi regimul vamal ÅŸi cel tarifar aplicabile rămân neschimbate. 

3. Înscrierea în evidenÈ›ele declarantului 
Permite declararea mărfurilor prin înregistrarea mărfurilor în evidenÅ£ele declarantului, care trebuie să conÈ›ină conÈ›ine cel puÈ›in datele unei declaraÈ›ii vamale simplificate. 
Pentru utilizarea regulată a declaraÅ£iei simplificate ÅŸi pentru înscrierea în evidenÈ›ele declarantului este necesar să se obÅ£ină în prealabil autorizaÅ£ie din partea biroului vamal. CondiÅ£iile privind autorizarea ÅŸi derularea operaÅ£iunilor în procedură simplificată sunt cuprinse în Normele privind utilizarea declaraÈ›iilor vamale simplificate È™i înscrierea în evidenÈ›ele declarantului, aprobate prin ordin al preÈ™edintelui AgenÅ£iei NaÅ£ionale de Administrare Fiscală.