Agenți economici

03 Proceduri vamale - Export

Mărfurile care urmează să fie scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii sunt acoperite de o declaraÈ›ie prealabilă la ieÈ™ire care urmează să fie depusă la biroul vamal competent într-un anumit termen înainte de scoaterea mărfurilor de pe teritoriul vamal al Uniunii. 

DeclaraÈ›ia prealabilă la ieÈ™ire ia una din următoarele forme: 
- o declaraÈ›ie vamală, în cazul în care mărfurile care urmează să fie scoase de pe teritoriul vamal al Uniuni sunt plasate sub un regim vamal pentru care o astfel de declaraÈ›ie se cere; 
- o declaraÈ›ie de reexport; 
- o declaraÈ›ie sumară de ieÈ™ire. 

DeclaraÈ›ia prealabilă la ieÈ™ire conÈ›ine datele necesare pentru analiza de risc în ceea ce priveÈ™te securitatea È™i siguranÈ›a. 

EXPORT 

Procedurile ce reglementează exportul sunt stabilite prin: 
- articolul 263-273 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, 
- articolele 244 – 249 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului în ceea ce priveÈ™te normele detaliate ale anumitor dispoziÈ›ii ale Codului Vamal al Uniunii, ÅŸi 
- articolele 326 – 342 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziÈ›ii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului de stabilire a Codului Vamal al Uniunii. 

Ce reprezintă regimul vamal de export ? 

Regimul de export permite mărfurilor unionale să iasă de pe teritoriul vamal al Uniunii. 
Exportul presupune aplicarea formalităţilor de ieÅŸire, inclusiv a măsurilor de politică comercială ÅŸi, după caz, a drepturilor de export. 
Liberul de vamă pentru export se acordă cu condiÅ£ia ca mărfurile respective să iasă de pe teritoriul vamal al Uniunii în aceeaÅŸi stare ca atunci când a fost acceptată declaraÅ£ia vamală de export. 
Mărfurile unionale îÅŸi pierd acest statut atunci când sunt scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii, cu excepÅ£ia cazului în care sunt plasate sub regimul de tranzit intern. 


Unde se depune declaraÅ£ia de export? 

  • la biroul vamal responsabil pentru locul în care este stabilit exportatorul; 
  • la biroul vamal de a cărui competență È›ine locul în care sunt ambalate sau sunt încărcate mărfurile pentru expedierea destinată exportului; 
  • la un birou vamal diferit din statul membru în cauză care deÈ›ine competenÈ›a, din raÈ›ionamente administrative, pentru operaÈ›iunea respectivă; 
  • la biroul vamal responsabil pentru locul în care este stabilit subcontractantul; 
  • dacă este justificat de circumstanÈ›e ce È›in de un caz individual, la un alt birou vamal mai bine situat pentru a prezenta mărfurile are, de asemenea, competenÈ›a să plaseze mărfurile sub regimul de export. 


Câte proceduri de export există? 

  • Export definitiv; 
  • Export temporar în vederea unei returnări ulterioare în aceeaÅŸi stare; 
  • Export temporar cu carnet ATA; 
  • Export temporar în regim de perfecÅ£ionare pasivă; 
  • Export de produse compensatoare obÅ£inute din mărfuri echivalente în cadrul regimului de perfecÅ£ionare activă înainte ca mărfurile provenite din import să fie plasate sub regim. 

Procedura de export se utilizează în cazul în care mărfurile unionale trebuie transportate înspre o destinaÅ£ie situată în afara teritoriului vamal al Uniunii. 

Formalităţile de export trebuie de asemenea îndeplinite atunci când: 
- mărfurile unionale sunt transportate înspre ÅŸi dinspre teritorii situate pe teritoriul vamal al Uniunii în care Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA sau Directiva 2008/118/CE privind regimul general al accizelor nu se aplică; 
- mărfurile unionale sunt livrate, scutite de TVA sau accize, pentru aprovizionarea aeronavelor sau navelor, indiferent de destinaÈ›ia acestora, pentru care se cere dovada unei astfel de livrări 

REEXPORT

Procedurile ce reglementează reexportul sunt stabilite în articolul 270 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii. 
Procedura de reexport permite mărfurilor neunionale să iasă de pe teritoriul vamal al Uniunii. Reexportul presupune aplicarea formalităţilor de ieÅŸire, inclusiv a măsurilor de politică comercială. 
Mărfurile neunionale care urmează să fie scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii sunt supuse unei declaraÈ›ii de reexport care trebuie depusă la biroul vamal competent, cu excepÈ›ia: 
- mărfurilor plasate sub regimul de tranzit extern care nu fac decât să traverseze teritoriul vamal al Uniunii; 
- mărfurilor transbordate într-o zonă liberă sau direct reexportate dintr-o zonă liberă; 
- mărfurilor depozitate temporar care sunt reexportate direct dintr-un spaÈ›iu de depozitare temporară. 

Unde se depune declaraÅ£ia de reexport? 

  • la biroul vamal responsabil pentru locul în care este stabilit exportatorul; 
  • la biroul vamal de a cărui competență È›ine locul în care sunt ambalate sau sunt încărcate mărfurile pentru expedierea destinată exportului; 
  • la un birou vamal diferit din statul membru în cauză care deÈ›ine competenÈ›a, din raÈ›ionamente administrative, pentru operaÈ›iunea respectivă 
  • la biroul vamal autorizat pentru locul în care este stabilit subcontractantul; 
  • dacă este justificat de circumstanÈ›e ce È›in de un caz individual, la un alt birou vamal mai bine situat pentru a prezenta mărfurile are, de asemenea, competenÈ›a să plaseze mărfurile sub regimul de export. 


DECLARAÈšIA SUMARÄ‚ DE IEȘIRE 

În situaÈ›ia în care mărfurile urmează să fie scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii È™i nu a fost depusă o declaraÈ›ie vamală sau o declaraÈ›ie de reexport în calitate de declaraÈ›ie prealabilă de ieÈ™ire, la biroul vamal de ieÈ™ire se depune o declaraÈ›ie sumară de ieÈ™ire – EXS. 
Autoritățile vamale pot permite ca declaraÈ›ia sumară de ieÈ™ire să fie depusă la un alt birou vamal, cu condiÈ›ia ca acest birou să comunice imediat biroului vamal de ieÈ™ire sau să pună la dispoziÈ›ia acestuia, prin mijloace electronice, datele necesare. 
DeclaraÈ›ia sumară de ieÈ™ire nu mai este cerută dacă declaraÈ›ia electronică de tranzit conÈ›ine datele din declaraÈ›ia sumară de ieÈ™ire, cu condiÈ›ia ca biroul de destinaÈ›ie să fie totodată biroul vamal de ieÈ™ire sau ca biroul de destinaÈ›ie să fie înafara teritoriului vamal al Uniunii. 
DeclaraÅ£ia sumară de ieÅŸire se depune la biroul vamal de ieÅŸire. Pentru traficul maritim, acesta este portul Uniunii unde se încarcă marfa pe vasul care o va scoate din Uniunii, chiar dacă vasul face escale în alte porturi ale Uniunii înainte de ieÅŸirea din Uniunii. 

Cine poate depune declaraÅ£ia sumară de ieÅŸire – EXS: 

DeclaraÅ£ia sumară de ieÅŸire se depune de către transportator. În pofida obligaÈ›iilor transportatorului, declaraÈ›ia sumară de ieÈ™ire poate fi depusă, în locul transportatorului, de una dintre persoanele următoare: 
- exportatorul, expeditorul sau orice altă persoană în numele sau în contul cărora acÈ›ionează transportatorul; 
- orice persoană în măsură să prezinte mărfurile în cauză sau să asigure prezentarea acestora la biroul vamal de ieÈ™ire. 

Procedurile ce reglementează declaraÈ›ia sumară de ieÈ™ire sunt stabilite prin: 
- articolul 271 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii, ÅŸi 
- articolele 341 È™i 342 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziÈ›ii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European È™i al Consiliului de stabilire a Codului Vamal al Uniunii.