Agenți economici

03 Proceduri vamale - Admiterea temporară

Începând cu data de 1 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene se aplică următoarele reglementări: 

- Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii; 
- Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17.12.2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele tranzitorii pentru anumite dispoziÅ£ii din Codul Vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaÅ£ionale, ÅŸi de modificare a Regulamentului delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 al Comisiei; 
- Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele detaliate ale anumitor dispoziÅ£ii ale Codului Vamal al Uniunii; 
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziÅ£ii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului de stabilire a Codului Vamal al Uniunii; 

DefiniÈ›ie 

Regimul de admitere temporară permite utilizarea pe teritoriul vamal al Uniunii, cu scutire totală sau parÅ£ială de taxe la import ÅŸi fără a fi supuse altor taxe sau măsurilor de politică comercială, a mărfurilor neunionale destinate reexportului fără să fi suferit vreo modificare în afara deprecierii normale datorată utilizării lor. 

Mărfurile plasate sub regim trebuie să rămână în aceeaÅŸi stare. Sunt acceptate reparaÅ£iile ÅŸi întreÅ£inerea, inclusiv revizia ÅŸi ajustările sau măsurile de conservare a mărfurilor. 

Admiterea temporară cu scutire parÅ£ială de la plata taxei la import 

AutorizaÅ£ia de utilizare a regimului de admitere temporară cu scutire parÅ£ială de la plata taxei la import se acordă pentru mărfurile care nu îndeplinesc toate cerinÅ£ele relevante pentru scutirea totală de la plata taxelor la import prevăzute la art. 209 - 216 ÅŸi la art. 219 - 236 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446. 

Admiterea temporară cu scutirea totală de la plata taxelor la import 

  • Autorizatia e acordă pentru mărfurile menÅ£ionate la articolele 208 - 211 ÅŸi la articolul 213 din Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446, inclusiv în cazul în care solicitantul ÅŸi titularul regimului sunt stabiliÅ£i pe teritoriul vamal al Uniunii. 
  • Autorităţile vamale fixează perioada în care mărfurile plasate sub regimul de admitere temporară trebuie reexportate sau plasate sub aun alt regim vamal. 
  • Perioada maximă de păstrare a mărfurilor sub regimul de admitere temporară pentru aceeaÅŸi utilizare ÅŸi sub responsabilitatea aceluiaÅŸi titular de autorizaÅ£ie este de 24 de luni, conform art. 251 din Codul Vamal al Uniunii. 


Cine poate obÅ£ine autorizaÅ£ie? 

  • Pentru utilizarea regimului de admitere temporară este necesar să obÅ£ineÅ£i o autorizaÅ£ie eliberată de către autorităţile vamale, conform art.211 din Codul Vamal al Uniunii. 
  • AutorizaÅ£ia se acordă la cerere persoanelor care utilizează mărfurile sau asigură utilizarea acestora, sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii ÅŸi oferă garanÅ£iile necesare bunei derulări a operaÅ£iunilor. 
  • AutorizaÅ£ia se acordă atunci când autorităţile vamale pot supraveghea ÅŸi monitoriza regimul fără a trebui să introducă măsuri administrative disproporÅ£ionate în raport cu nevoile economice în cauză. 


SunteÅ£i obligat să respectaÅ£i condiÅ£iile de derulare ale regimului menÅ£ionate în autorizaÅ£ie.
 

Depunerea unei cereri

În situaÈ›ia în care se prezintă un carnet ATA sau CPD, acestea sunt considerate cereri de acordare a unei autorizaÅ£ii de admitere temporară; autoritatea vamală competentă este biroul vamal; 

În situaÈ›ia unei declaraÅ£ii prin altă acÈ›iune, aceasta este considerată cerere de acordare a unei autorizaÅ£ii de admitere temporară; autoritatea vamală competentă este biroul vamal; 

În situaÈ›ia în care o declaraÅ£ie vamală verbală este considerată cerere de acordare a unei autorizaÅ£ii de admitere temporară, se prezintă un document justificativ în forma stabilită în anexa 71-01 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei; autoritatea vamală competentă este biroul vamal; 

În situaÅ£ia în care o cerere de autorizare constă într-o declaraÅ£ie vamală, autoritatea vamală competentă este biroul vamal; 

In situaÈ›ia în care se solicită eliberarea unei autorizaÈ›ii pentru utilizarea regimului de admitere temporară a mărfurilor, valabilă pentru mai multe operaÈ›iuni, transmiterea cererii de eliberare a unei autorizaÈ›ii pentru utilizarea regimului de admitere temporara a mărfurilor se efectuează prin utilizarea Sistemului de decizii vamale.

 

Structura competentă să primească şi să prelucreze cererea este:

a) Autoritatea Vamală Română, în cazul cererii care implică mai mult de un stat membru al Uniunii Europene;

b) direcÅ£ia regională vamală în a cărei arie de competenţă se află locul în care contabilitatea principală în scopuri vamale a solicitantului este È›inută sau disponibilă È™i în care urmează a fi desfășurate cel puÈ›in o parte dintre activitățile care fac obiectul autorizaÅ£iei.

 

Cererea se depune în Portalul Operatorilor Economici EU -Trader Portal, https://customs.ec.europa.eu/tpui-cdms-web/.

Mai multe informaÈ›ii despre sistemul de decizii vamale puteÈ›i obÈ›ine de aici: https://www.customs.ro/e-customs/dv

 

Declararea verbală pentru regimul de admitere temporară efectuată în temeiul art. 136 din Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 constituie o cerere de autorizare pentru regimul de admitere temporară fără a mai fi necesară furnizarea altor menÅ£iuni speciale. În acest caz se prezintă documentul stabilit în Anexa 71-01 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2446. Acest document se întocmeÅŸte în două exemplare, un exemplar se vizează ÅŸi se restituie declarantului ÅŸi celălalt se păstrează de către autoritatea vamală. 

Declararea prin altă acÅ£iune pentru regimul de admitere temporară poate constitui o cerere de autorizare pentru regimul de admitere temporară pentru mărfurile menÅ£ionate la art. 139 din Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446. 

Pot fi considerate cereri de autorizare pentru regimul de admitere temporară carnetele ATA ÅŸi CPD în cazul în care sunt îndeplinite condiÅ£iile menÅ£ionate la art. 163 alin. (5) din Regulamentul Delegat al Comisiei (UE) 2015/2446.