Agenți economici

03 Proceduri vamale - Antrepozitul vamal

Începând cu data de 1 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene se aplică următoarele reglementări: 

- Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii; 
- Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17.12.2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele tranzitorii pentru anumite dispoziÅ£ii din Codul Vamal al Uniunii, în cazul în care sistemele electronice relevante nu sunt încă operaÅ£ionale, ÅŸi de modificare a Regulamentului delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 al Comisiei; 
- Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului în ceea ce priveÅŸte normele detaliate ale anumitor dispoziÅ£ii ale Codului Vamal al Uniunii; 
- Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziÅ£ii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului de stabilire a Codului Vamal al Uniunii; 

DefiniÅ£ie 
Regimul de depozitare permite depozitarea mărfurilor neunionale pe teritoriul vamal al Uniunii fără ca mărfurile să fie supuse:

 
(a) taxelor la import; 
(b) altor taxe, conform altor dispoziÅ£ii relevante în vigoare; 
(c) măsurilor de politică comercială, în măsura în care acestea nu interzic introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal al Uniunii sau scoaterea lor din acesta. 

Durata regimului de antrepozitare 
Perioada în care mărfurile pot rămâne sub regimul de antrepozitare nu este limitată. 
Pe perioada antrepozitării mărfurile sunt sub supraveghere vamală. 

Mărfurile neunionale plasate sub regim de antrepozitare vamală pot fi depozitate în spaÅ£ii sau în orice alte amplasamente autorizate pentru acest regim de către autorităţile vamale ÅŸi sub supraveghere vamală (antrepozite vamale). 

CondiÈ›iile în care este admisă utilizarea unui antrepozit vamal sunt precizate în autorizaÈ›ie. 

Tipuri de antrepozit vamal. 

PUBLIC 

- tip I,  care înlocuieÈ™te antrepozitul public de tip A 
- tip II, care înlocuieÈ™te antrepozitul public de tip B 

PRIVAT,  care înlocuieÈ™te antrepozitul de tip C, D È™i E. 

Cine poate obÅ£ine autorizaÅ£ie? 

Pentru utilizarea regimului de antrepozitare vamală este necesar să obÅ£ineÅ£i o autorizaÅ£ie eliberată de către autorităţile vamale, conform art.211 din Codul Vamal al Uniunii. 

AutorizaÅ£ia se acordă la cerere persoanelor care utilizează mărfurile sau asigură utilizarea acestora, sunt stabilite pe teritoriul vamal al Uniunii ÅŸi oferă garanÅ£iile necesare bunei derulări a operaÅ£iunilor. 

AutorizaÅ£ia se acordă atunci când autorităţile vamale pot supraveghea ÅŸi monitoriza regimul fără a trebui să introducă măsuri administrative disproporÅ£ionate în raport cu nevoile economice în cauză. 

Depunerea unei cereri

În situaÈ›ia în care se solicită eliberarea unei autorizaÈ›ii pentru exploatarea spaÈ›iilor de depozitare pentru antrepozitarea vamală a mărfurilor, transmiterea cererii de eliberare a unei autorizaÈ›ii pentru exploatarea spaÈ›iilor de depozitare pentru antrepozitarea vamală a mărfurilor se efectuează prin utilizarea Sistemului de decizii vamale.

 

Structura competentă să primească şi să prelucreze cererea este:

a) Autoritatea Vamală Română, în cazul cererii care implică mai mult de un stat membru al Uniunii Europene;

b) direcÅ£ia regională vamală în a cărei arie de competenţă se află locul în care contabilitatea principală în scopuri vamale a solicitantului este È›inută sau disponibilă È™i în care urmează a fi desfășurate cel puÈ›in o parte dintre activitățile care fac obiectul autorizaÅ£iei.

 

Cererea se depune în Portalul Operatorilor Economici EU -Trader Portal, https://customs.ec.europa.eu/tpui-cdms-web/.

Mai multe informaÈ›ii despre sistemul de decizii vamale puteÈ›i obÈ›ine de aici: https://www.customs.ro/e-customs/dv