CONVENÅ¢IA TIR a fost încheiată la Geneva, în anul 1975.
România a aderat la ConvenÅ£ia TIR prin Decretul Consiliului de Stat nr. 420 din 1979, publicat în Buletinul Oficial nr. 98/10.12.1979.
OperaÅ£iunea TIR permite transportul marfurilor efectuat fără descărcare ÅŸi reîncărcare, peste una sau mai multe frontiere, de la un birou vamal de plecare al unei părÅ£i contractante până la un birou vamal de destinaÅ£ie al unei alte părÅ£i contractante, sau al aceleiaÅ£i părÅ£i contractante, în vehicule rutiere, ansamble de vehicule sau în containere, cu condiÅ£ia ca o parte din traseu între începutul operaÅ£iunii T.I.R. ÅŸi terminarea ei să fie un traseu rutier.
Mărfurile circulă sub acoperirea unui carnet TIR, care are dublă valoare: declaraţie vamală de tranzit şi document de garanţie. Acest carnet este eliberat transportatorilor de către asociaţiile garante agreate de autoritatea vamală din fiecare ţară semnatară.
În urma amendamentului ConvenÅ£iei TIR, intrat în vigoare în anul 1999, accesul transportatorilor la regimul TIR este agreat de către autoritatea vamală.
Începand cu 01 ianuarie 2007, România în calitate de stat membru aplică Conventia TIR cu respectarea particularitatilor aferente, respectiv Uniunea Europeana este considerat un singur teritoriu din punct de vedere al utilizarii regimului TIR. În acest sens, carnetul TIR poate fi utilizat în Uniunea Europeană atunci când: