Agenți economici

04 Taxe vamale şi măsuri de politică comercială - Instrucţiuni Meursing

INSTRUCÅ¢IUNI PRIVIND UTILIZAREA CODURILOR MEURSING ÎN BAZA DE DATE TARIC-RO


Codurile adiÅ£ionale Meursing se folosesc la calculul datoriei vamale pentru anumite mărfuri care pot avea în compoziÅ£ie:

  • grăsimi din lapte;
  • proteine din lapte;
  • amidon - fecule / glucoză;
  • zaharoză / zahăr invertit / izoglucoză.

 

Tabelul Meursing se regăseÅŸte în Jurnalul Oficial, seria L, nr. 301/31 octombrie 2006, la SecÅ£iunea I, Anexa nr. 1, a III-a parte.

 

Elementele care pot să apară în expresia taxei sunt:

EA: reprezintă simbolul pentru "componenta agricolă";
ADFM: reprezintă simbolul pentru "taxa adiţională la făina inclusă";
ADSZ: reprezintă simbolul pentru " taxa adiţională la zahărul inclus".
EAR: reprezinta simbolul pentru "componenta agricola redusă";
ADFMR: reprezinta simbolul pentru "taxa adiţională redusă la făina inclusă";
ADSZR: reprezintă simbolul pentru " taxa adiţională redusă la zaharul inclus".

 

Declarantul trebuie să cunoască conÅ£inutul, în procente pentru: grăsimile din lapte, proteinele din lapte, amidonul - fecule/glucoza sau zaharoza/zahărul invertit / izoglucoza din compozitia mărfii, pentru care urmează să se completeze documentul administrativ unic. 

Aceste informaÅ£ii se regăsesc în documentele care însoÅ£esc mărfa, de exemplu, pot fi conÅ£inute în buletinul de analiză.

 

Fiecărei combinaÅ£ii a celor 4 componente (grăsimi din lapte, proteine din lapte, amidon - fecule/glucoză sau zaharoză/zahăr invertit / izoglucoză) îi corespunde un cod unic format din 4 cifre, numit cod adiÅ£ional Meursing.

 

În baza de date TARIC_RO, pentru a determina codul adiÅ£ional Meursing, se procedează astfel:

  • se acceseaza butonul "Compozitia mărfurilor Cod Meursing".
  • se deschide o fereastră în care trebuie introdusă compoziÅ£ia mărfurilor, în funcÅ£ie de caracteristicile acesteia (procente de grăsimi din lapte, proteine din lapte, etc.).
  • după ce s-a optat pentru intervalele corespunzătoare, se accesează butonul egal (=) pentru a se afiÅŸa codul adiÅ£ional Meursing ÅŸi taxa suplimentară aplicabilă.
  • numai ultimele 3 cifre vor apare afiÅŸate deoarece simbolul codului aditional "7" deja există. Cele 3 cifre afiÅŸate se ataÅŸează cifrei 7 deja existente ÅŸi astfel se formează codul adiÅ£ional Meursing.

 

De exemplu:

  • la valorile grăsimilor din lapte cuprinse între ">=3<6"
  • la valorile proteinelor din lapte cuprinse între ">=2.5<12"
  • la valorile pentru amidon - fecule/glucoză ">=25<50"
  • la valorile pentru zaharoză/zahăr invertit/izoglucoză ">=0<5"
    codul adiţional Meursing rezultat va fi "7210".

 

Codului adiÅ£ional Meursing 7210 rezultat îi corespund următoarele elemente: EA = 46.37 EUR/100kg, ADSZ = 0 EUR/100kg, ADFM = 8.88 EUR/100kg.

 

Codul adiÅ£ional Meursing "7210" se completează în subdiviziunile 3 sau 4 din caseta 33 din DAU.

 

1) Exemplu: Import biscuiţi din ţări terţe, cod tarifar 1905904500

Pentru mărfurile importate din ţări terÅ£e, taxa vamală este: 9 % + EA (1) MAX 20.7 + ADFM (1).
Când în expresia taxei apare cuvântul "MAX" se compară nivelul celor două taxe, respectiv: 9 % + EA (care are valoarea de 46.37 eur/100 kg ) ÅŸi: 20.7% + ADFM (care are valoarea de 8.88 EUR/100 kg) ÅŸi se aplică expresia taxei care are valoarea cea mai mică. 
În exemplul prezentat, 20.7% + ADFM reprezintă valoarea cea mai mică ÅŸi aceasta se ia în calculul datoriei vamale.

 

2) Exemplu: Import biscuiţi din Israel, cod tarifar 1905904500

  • 2.1.) preferinţă tarifară : 0 % + EA (1) MAX 20.7 + ADFM (1);
  • 2.2.) contingent preferenÅ£ial: 0 % + EAR (1) MAX 20.7 + ADFMR.

 

2.1.) În cazul în care mărfurile importate din Israel beneficiază de preferinţă tarifară pe baza documentelor care atestă originea, nu pot beneficia ÅŸi de elemente agricole reduse, respectiv: de EAR ("componenta agricola redusă") si ADFMR ("taxa adiÅ£ionala redusa la făina inclusă").
Pentru preferinÅ£a tarifară se va proceda astfel: pentru codul adiÅ£ional Meursing "7210", taxa vamală va fi: (0% + 46.37 eur/100 kg) limitată la MAXIMUM de (20.7% + 8.88 EUR/100 kg).
Pentru că în expresia taxei apare cuvântul "MAX" se compară nivelul celor două taxe, (respectiv 0 % + EA care are valoarea de 46.37 eur/100 kg ) ÅŸi (20.7% + ADFM care are valoarea de 8.88 EUR/100 kg) ÅŸi se aplică expresia taxei care are valoarea cea mai mică.

 

2.2.) În cazul în care mărfurile originare din Israel beneficiază de contingent tarifar, pentru codul adiÅ£ional Meursing 7210, EAR = 32.46 eur/100 kg, iar ADFMR = 6.22 EUR/100 kg.
Astfel, taxa vamală va fi: (0% + 32.46 eur/100 kg) limitată la MAXIMUM de (20.7% + 6.22 EUR/100 kg), respectiv se compară cele două valori care rezultă din calcule si se aplică expresia taxei care are valoarea cea mai mică.

 

Informaţii utile la completarea ferestrelor aferente componentelor agricole, respectiv: grăsimile din lapte, proteine din lapte, amidon - fecule/glucoză sau zaharoză/zahăr invertit/izoglucoză, conform Jurnalul Oficial, seria L, nr. 301/31 octombrie 2006.

 

TRADUCERE (din J.Of. nr. 301/2006)
 

1. Proteine din lapte


Cazeinele ÅŸi/sau cazeinaÅ£ii intraÅ£i în compoziÅ£ia mărfurilor nu sunt consideraÅ£i ca proteine din lapte dacă marfa nu conÅ£ine alte componente de origine lactică.

Grăsimile din lapte conÅ£inute în mărfuri în proporÅ£ie mai mică de 1% ÅŸi lactoza conÅ£inută în proporÅ£ie mai mică de 1% din greutate nu sunt considerate ca alte componente de origine lactică.

La realizarea formalităţilor vamale, persoana interesată trebuie să includă în declaraÅ£ie: "numai ingredient din lapte: cazeină/cazeinat", după caz.

2. Amidon - fecule/glucoză

Continutul mărfurilor (prezentate) în amidon sau fecule, în produÅŸii de degradare ai acestuia - de exemplu toÅ£i polimerii de glucoză - ÅŸi glucoză, determinat ca glucoză ÅŸi exprimat ca amidon, (calculat la substanţă uscată, puritate 100 %, factor de conversie a glucozei în amidon: 0,9). TotuÅŸi, în situaÅ£ia în care se declară (sub orice formă) ÅŸi/sau în mărfuri se găseÅŸte un amestec de glucoză ÅŸi fructoză, în calculul de mai sus se introduce cantitatea de glucoză care este în exces faţă de conÅ£inutul de fructoză al mărfurilor.

3. Zaharoză/zahăr invertit/izoglucoză

ConÅ£inutul mărfurilor (prezentate) în zaharoză, la care se adaugă zaharoza rezultată din exprimarea ca zaharoză a oricărui amestec de glucoză ÅŸi fructoză (suma aritmetică a acestor două zaharuri multiplicată cu 0,95) care se declară (sub orice formă) ÅŸi/sau se găseÅŸte în mărfuri. TotuÅŸi, în situaÅ£ia în care conÅ£inutul în fructoză al mărfurilor este mai mic decât conÅ£inutul de glucoză, în calculul de mai sus se include o cantitate de glucoză egală (în greutate) cu cea de fructoză.


NOTÄ‚: În toate cazurile în care se declară un produs de hidroliză al lactozei, ÅŸi/sau galactoza se găseÅŸte prezentă printre zaharuri, cantitatea de glucoză corespunzătoare galactozei se deduce din conÅ£inutul total de glucoză înaintea efectuării oricărui calcul.