Călători

10 Bunuri expediate prin colete

A. Colete expediate de la o persoană fizică la alta, fără scop comercial 
Sunt scutite de la plata taxelor vamale, bunurile expediate prin colete de o persoană fizică dintr-o Å£ară terţă la o altă persoană fizică care se află pe teritoriul vamal al României, cu respectarea următoarelor condiÅ£ii: 
- acestea să nu fie de natură comercială; 
- a căror valoare globală nu depăşeÅŸte 45 euro/trimitere, inclusiv produse din tutun, băuturi alcoolice ÅŸi parfumuri. 
Nu sunt de natură comercială coletele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiÅ£ii: 
      - prezintă un caracter ocazional; 
      - conÅ£in bunuri destinate exclusiv uzului personal al destinatarului ÅŸi al familiei sale; 
      - conÅ£in bunuri care prin natura sau cantitatea lor nu sunt destinate comercializării; 
      - sunt trimise de expeditor către destinatar fără nici o obligaÅ£ie de plată.
 
Dacă valoarea bunurilor din colet depăşeÅŸte suma de 45 euro, scutirea va fi acordată doar până la concurenÅ£a acestei sume pentru acele bunuri care, importate separat, ar fi putut beneficia de scutire, Å£inând seama de faptul că valoarea unui bun nu poate fi fracÅ£ionată. 
Pentru următoarele bunuri scutirea de taxe vamale, TVA ÅŸi accize este limitată pe colet astfel : 
a) produse din tutun: 
- 50 de Å£igarete sau 
- 25 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare), sau 
- 10 de trabucuri, sau 
- 50 grame de tutun de fumat, sau 
- combinaÅ£ie proporÅ£ională a acestor produse diferite. 

b) alcool ÅŸi băuturi alcoolice: 
- 1 litru - băuturi distilate ÅŸi băuturi spirtoase, cu o tărie alcoolică mai mare de 22 % vol; alcool etilic nedenaturat de 80 % vol ÅŸi mai mult sau 
- 1 litru - băuturi distilate ÅŸi băuturi spirtoase, aperitive pe bază de vin sau alcool, tafia, saké sau băuturi similare cu o tărie alcoolică de 22 % vol sau mai puÅ£in, vinuri spumante, vinuri licoroase ÅŸi 
- 2 litri - vinuri uÅŸoare.
 
c) parfumuri 50 ml sau apă de toaletă 250 ml.
 
Faţă de cele menÅ£ionate, conform art. 8 din Normele aprobate prin O.M.F.P. nr. 105/2016 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată ÅŸi a accizelor pentru importuri definitive ale anumitor bunuri, prevăzute la art. 293 alin. (1) lit. d) ÅŸi art. 395 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum ÅŸi a Procedurii privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri în regim de scutire, beneficiază de scutire de TVA ÅŸi accize următoarele: 
d) cafea – 500 grame; sau 
extracte ÅŸi esenÅ£e de cafea – 200 grame. 
e) ceai - 100 grame; sau 
extracte ÅŸi esenÅ£e de ceai – 40 grame. 

Bunurile aflate în trimiterile de la o personă fizică la alta pot fi puse în liberă circulaÈ›ie cu achitarea taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată (19%) ÅŸi a accizelor, după caz, cu excepÅ£ia produselor din tutun, băuturilor alcoolice ÅŸi parfumuri, calculate pe baza valorii în vamă a bunurilor respective. 
• Taxele vamale aplicabile la importul de bunuri aflate în trimiterile de la o persoană fizică la alta sunt cele cuprinse în Tariful Vamal Comun de Import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară ÅŸi statistică ÅŸi Tariful Vamal Comun. 
• În cazul bunurilor aflate în trimiterile de la o personă fizică la alta, care nu au caracter comercial ÅŸi a căror valoare globală pe trimitere nu depăşeÅŸte 700 EUR, se aplică taxa vamală forfetară de 2,5%. 

ATENÅ¢IE! 
Taxa vamală forfetară nu se aplică bunurilor: 
- pentru care persoana interesată solicită aplicarea taxelor vamale care le sunt proprii în Tariful Vamal Comun de Import al Uniunii Europene ; 
- pentru care în Tariful Vamal Comun de Import al Uniunii Europene figurează menÅ£iunea “scutire”; 
- pentru produsele din tutun, băuturi alcoolice ÅŸi parfumuri atunci când acestea depăşesc cantităţile prevăzute pentru a fi admise cu scutire de la plata taxelor vamale. 

B. Bunuri expediate către persoane particulare ca urmare a comenzilor făcute prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat. 


În cazul în care primiÅ£i un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamalenumai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeÅŸte valoarea de 150 EURO. 

În situaÅ£ia în care valoarea globală a bunurilor depăşeÅŸte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale. 

Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat,pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeÅŸte valoarea de 10 EURO/trimitere. 

ATENÅ¢IE! 
- Taxele vamale se datorează numai în situaÅ£ia în care mărfurile comandate de dvs. provin din afara Uniunii Europene. 
- Nu se acordă scutiri de la plata taxelor vamale, TVA ÅŸi accize pentru următoarele categorii de bunuri: 
a) produse alcoolice; 
b) parfumuri ÅŸi ape de toaletă; 
c) tutun ÅŸi produse din tutun. 


Taxele vamale aplicabile la punerea în liberă circulaÅ£ie a mărfurilor din State terÅ£e Uniunii Europene în România sunt cele cuprinse în Tariful Vamal Comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară ÅŸi statistică ÅŸi Tariful Vamal Comun. 
Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preÅ£ul efectiv plătit pentru achiziÅ£ionarea bunurilor, care rezultă din preÅ£urile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente. 

În conformitate cu prevederile art. 70 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificările ulterioare:

„(1)  Baza iniÅ£ială pentru valoarea în vamă a mărfurilor este valoarea de tranzacÅ£ie, adică preÅ£ul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfuri atunci când sunt vândute pentru export către teritoriul vamal al Uniunii, ajustat, dacă este cazul.[...]”

Pentru a se determina valoarea în vamă în temeiul articolului 70 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European ÅŸi al Consiliului, la preÅ£ul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile importate se adaugă elementele prevăzute la art. 71 din acelaÅŸi regulament (de exemplu, cheltuielile de transport ÅŸi costul asigurării mărfurilor importate, precum ÅŸi cheltuielile de încărcare ÅŸi manipulare legate de transportul mărfurilor importate până la punctul de introducere a mărfurilor pe teritoriul vamal al Uniunii, redevenÅ£e ÅŸi drepturi de licenţă, etc.)

- Taxa vamală forfetară nu se aplică pentru bunurile primite prin colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat. 


Baza legală: 

Regulamentul (CEE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale;