În conformitate cu H.G.nr.707/2006 privind Regulamentul de aplicare al Codului Vamal al României,articolul 156, persoanele fizice române sau străine au obligaÅ£ia de a declara la autoritatea vamală ÅŸi de a depune, la biroul vamal de intrare/ieÅŸire în/din România, o declaraÅ£ie vamală scrisa în toate cazurile de introducere sau scoatere a armelor letale sau neletale, definite potrivit Legii nr.295/2004 privind regimul armelor ÅŸi muniÅ£iilor.
I. Regimul vamal aplicabil persoanelor fizice române
Introducerea în Å£ară a armelor
Persoanele fizice care intentioneaza să introduca în România arme letale sau neletale achiziÅ£ionate din străinătate, trebuie să prezinte la Biroul vamal de intrare în Å£ară autorizaÅ£ia de procurare a armei care se eliberează de către DirecÅ£ia Generală de PoliÅ£ie a Municipiului BucureÅŸti, Inspectoratele judeÅ£ene de poliÅ£ie în a căror rază teritorială îÅŸi are domiciliul solicitantul, precum ÅŸi de către Inspectoratul General al PoliÅ£iei Române.
Persoanele fizice pot achizitiona din străinătate maximum doua arme pentru fiecare calatorie in afara teritoriului Romaniei.
Pentru armele achiziţionate dintr-un stat terţ (care nu este membru al U.E.) sau achiziţionate din U.E. dar care nu au statut comunitar, la biroul vamal de intrare trebuiesc achitate următoarele taxe:
Taxe vamale: 2,7% - revolvere ÅŸi pistoale;
3,2% - arme;
Accize: 100%;
T.V.A.: 20%.
Nivelul acestor taxe se aplică la valoarea în vamă a armelor achiziÅ£ionate.
Scoaterea din ţară a armelor
Persoanele fizice care deÅ£in legal arme letale sau neletale ÅŸi intenÅ£ioneaza să călătorească în străinătate cu acestea, poate solicita organului de poliÅ£ie care i-a acordat permisul de armă eliberarea unei autorizaÅ£ii în baza căreia organele poliÅ£iei de frontieră permit ieÅŸirea de pe teritoriul României cu armele înscrise în autorizaÅ£ie, făcând menÅ£iune despre acestea în documentul de călătorie al titularului.
Persoanele prevăzute mai sus au obligaÅ£ia ca, la întoarcerea în România, să prezinte la frontieră toate armele înscrise în documentul de călătorie, pe care le-au deÅ£inut la ieÅŸirea din Å£ară. În cazul în care, pe perioada ÅŸederii în străinătate, armele înscrise în documentul de călătorie au fost pierdute, furate sau distruse, titularul trebuie să prezinte, la întoarcere, cu ocazia controlului pentru trecerea frontierei de stat române, documente autentice, eliberate de organele de poliÅ£ie competente din statul în care s-a produs evenimentul, care să certifice faptul că persoana a reclamat pierderea, furtul sau, după caz, distrugerea armei, organele poliÅ£iei de frontieră având obligaÅ£ia să facă menÅ£iune despre aceasta în documentul de călătorie ÅŸi să informeze în scris Inspectoratul General al PoliÅ£iei Române.
II. Regimul aplicabil persoanelor fizice străine
Introducerea în Å£ară a armelor
Străinii care călătoresc în România pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vânătoarea, în condiÅ£iile legii, pe baza unei vize de scurtă ÅŸedere ori care beneficiază de scutire de la obligativitatea acestei vize, pot fi autorizaÅ£i să deÅ£ină ÅŸi, după caz, să poarte ÅŸi să folosească armele de vânătoare sau de tir pe care le deÅ£in, dacă armele ÅŸi muniÅ£ia sunt înscrise în documentele de trecere a frontierei.
Avizul de introducere a armelor în Å£ară se poate acorda străinilor de către Inspectoratul General al PoliÅ£iei de Frontieră.
Scoaterea din ţară a armelor
Străinii care au domiciliul sau reÅŸedinÅ£a în România sau călătoresc în România pe baza unei vize de scurtă ÅŸedere ori care beneficiază de scutire de la obligativitatea acestei vize, pot fi autorizaÅ£i să procure din România numai arme de vânătoare, de tir sau de colecÅ£ie, în vederea scoaterii acestora din România. Persoanele fizice străine pot fi autorizate să scoată, personal, de pe teritoriul României, doar câte o singură armă dintre cele procurate în timpul unei călătorii în România. Scoaterea din România a două sau mai multor arme se poate face numai prin intermediul armurierilor români, autorizaÅ£i să comercializeze aceste arme.
AutorizaÅ£ia de procurare a armelor se eliberează persoanelor fizice străine de către Inspectoratul General al PoliÅ£iei Române.