21.09.2022

Autoritatea Vamală Română este pregătită pentru aderarea Ucrainei la Convenţia privind regimul de tranzit comun la data de 1 octombrie 2022

Operatorii economici conectaţi la NCTS-RO vor putea depune declaraţii de tranzit (documente T1/T2) cu destinaţia Ucraina sau pentru tranzitarea acestei ţări, începând cu data de 01 octombrie 2022. Validitatea certificatelor de garanţie globală (TC31) trebuie, de asemenea, extinsă şi în Ucraina, prin modificarea angajamentelor de garanţie globală emise de către garanți.

 

La data de 01 octombrie 2022 Ucraina va adera la Convenţia privind regimul de tranzit comun, la care România a devenit parte contractantă la 1 ianuarie 2006.

Astfel, declarațiile de tranzit T1/T2 depuse la un birou de plecare din Ucraina în conformitate cu prevederile Convenției privind regimul de tranzit comun, vor fi acceptate la birourile de intrare în România fără a mai fi necesară efectuarea formalităților de plasare în regim de tranzit vamal iar mărfurile vor putea fi transportate până la biroul de destinație din Uniune sau dintr-o altă țară de tranzit comun.

Titularii regimului de tranzit care vor să efectueze operaţiuni de tranzit comun (T1/T2) cu destinaţie Ucraina sau pentru tranzitarea acestei țări, garantate cu certificate de garanţie globală (TC31) trebuie să extindă validitatea acestora şi în Ucraina, prin modificarea angajamentelor garantului privind garanţia globală, emise de către garanți în favoarea Uniunii Europene și a părților contractante la Convenția privind regimul de tranzit comun.

În vederea sprijinirii mediului de afaceri şi a facilitării comerţului, aplicaţia naţională de urmărire a operaţiunilor de tranzit NCTS-RO, gestionată de Autoritatea Vamală Română, va permite operatorilor economici conectaţi la aceasta ca, începând cu 1 octombrie 2022, să depună declaraţii de tranzit (documente T1/T2) cu destinaţia Ucraina sau pentru tranzitarea acestei ţări.