29.05.2024

Întâlnire de lucru între președintele Autorității Vamale Române și reprezentanții DTRA din cadrul Ambasadei SUA la București

Președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, a avut o întâlnire de lucru cu noul șef al Biroului Regional al Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din Domeniul Apărării din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (DTRA), maior Samuel Robertson. Discuțiile s-au axat pe proiectele comune aflate în derulare, cât și pe identificarea de oportunități noi de dezvoltare a colaborării.

 

În data de 28 mai 2024, președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, a avut o întâlnire de lucru cu noul șef al Biroului Regional al Agenției pentru Reducerea Amenințărilor din domeniul Apărării din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România (DTRA), maior Samuel Robertson. La întâlnire a participat și adjunctul DTRA, Tyler Foster.

 

Discuțiile s-au axat pe proiectele comune aflate în derulare de către Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii (CBP), proiecte care vizează în principal schimbul reciproc de bune practici în domeniul operațiunilor vamale.

De exemplu, în cadrul unui astfel de proiect finanțat de DTRA, părțile au agreat derularea de programe de pregătire profesională cu sprijinul experților amaericani.

Totodată, au fost avute în vederea analizarea unor modalități prin care organizarea și bunele practici aplicate de către CBP în Statele Unite ale Americii pot fi replicate în România de către autoritatea vamală.

 

Pe parcursul întâlnirii, președintele AVR a informat reprezentanții DTRA despre amplul proces de modernizare a infrastructurii vamale, care va  conduce la obținerea de rezultate semnificative în gestionarea eficientă a frontierelor, în interesul securității naționale. Marcel Mutescu, a subliniat că în anul 2024 vor deveni operaționale 9 scanere, din totalul de 26, în cadrul următoarelor birouri vamale de frontieră: Galați-Giurgiulești, Siret, Albița, Constanța Nord, Isaccea, Halmeu și Moravița.  

 

„Operaționalizare celor 26 de scanere, în următorii 2 ani, îmbunătățirea dezvoltării și gestionării criteriilor de risc, modernizarea și digitalizarea controalelor vamale, extinderea capacităților de combatere a corupției, precum și investiții în formarea profesională a angajaților autorității vamale, vor consolida securitatea noastră națională și vor contribui la îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei controalelor vamale.” a menționat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

[ANAF]
vezi toate știrile