23.05.2023

Un nou punct vamal de frontieră va prelua traficul internațional rutier peste râul Prut

În data de 23 mai 2023, președintele Autorității Vamale Române, dl. Bogdan – Lari Mihei a participat, în județui Vaslui, la deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova) și a punctului vamal de frontieră Bumbăta care vor contribui la fluidizarea transportului transfrontalier de mărfuri dintre cele două țări.

Noul punct vamal de frontieră Bumbăta funcționează în subordinea biroului vamal de frontieră Albița, pentru traficul rutier, și a devenit operațional, ca urmare a acordului semnat de Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în vara anului trecut, prin asigurarea infrastructurii corespunzătoare, personalului și a utilităților, în conformitate cu normele și standardele în vigoare. Punctul vamal Bumbăta funcționează în sectorul unui pod mobil de pontoane ancorat de militari din Armata Română împreună cu geniști ai Armatei Naționale a Republicii Moldova de malul moldovenesc al râului Prut. Programul de lucru al acestui punct internațional de trecere a frontierei, în prima fază, este de la ora 08:00 la ora 20:00, iar traficul este limitat la autovehicule cu greutatea maximă de 3,5 tone/ansamblu. Totdată, prin acest punct de trecere a frontierei este interzis tranzitul vehiculelor lente, transportul de mărfuri care trebuie supuse controlului veterinar și transportul de mărfuri ori substanțe periculoase.

„Fluidizarea traficului la frontiera din România și Republica Moldova continuă să rămână o prioritate pentru vama română, iar deschiderea punctului vamal de frontieră Bumbăta este o altă măsură implementată în acest sens. Există deja nouă birouri vamale de frontieră între cele două state (șapte rutiere și trei feroviare) și, împreună cu acelea, acest nou punct vamal va contribui la accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune de către persoane, mijloace de transport și bunuri, la diminuarea traficului în birourile vamale de frontieră existente, inclusiv a timpului de așteptare la trecerea frontierei de stat, la îmbunătățirea capacității de procesare a mijloacelor de transport, dezvoltarea rețelelor căilor comerciale pentru traficul transfrontalier, precum și la creșterea calității controalelor efectuate la trecerea frontierei de stat, respectiv creșterea nivelului de securitate atât în plan național cât și regional consolidare rutier.”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, dl. Bogdan – Lari Mihei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]
vezi toate știrile