04.05.2023

Bunuri contrafăcute în valoare de peste 10.000.000 lei reținute de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

În data de 04 mai 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosit din China pentru două societăți comerciale cu sediul în Ucraina. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au reținut, din primul container, 1.197 bucăți periferice I.T. diferite mărci , 745 bucăți brățări pentru ceasuri, 4.251 bucăți căști audio pentru telefoane, 20.740 bucăți huse din silicon pentru telefoane, 1.260 bucăți huse din silicon pentru tablete, 960 bucăți ochelari de soare, 3.038 bucăți cabluri pentru transfer date, 3.912 bucăți încărcătoare pentru telefoane mobile, 3.629 bucăți baterii pentru telefoane mobile, 390 bucăți articole îmbrăcăminte din textil, 53 bucăți baterii externe, 1.737 bucăți articole îmbrăcăminte, 2.384 bucăți echipamente pentru fotbal. Din cel de-al doilea container, inspectorii vamali au reținut 3.940 jucării din pluș, 3.800 mașinuțe, 4.850 sfere din plastic și 3.700 jocuri pentru copii. Toate bunurile sunt succeptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru diferite mărci. Valoarea totală a bunurilor reținute, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 10.130.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF]

03.05.2023

Comunicat de presă

Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe. Menționăm că noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023. Vă asigurăm totodată că în cadrul efortului depus la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei în accesul produselor sale cerealiere pe piața mondială, Autoritatea Vamală Română ia în continuare măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri aflate în tranzit, asigurând totodată un echilibru de tratament pentru toți operatorii economici care trec frontiera.

27.04.2023

Președintele Autorității Vamale Române participă la conferința „Săptămâna Vămii din Corea 2023”

În perioada 26 – 28 aprilie 2023, președintele Autorității Vamale Române, dl. Bogdan – Lari Mihei participă la conferința intitulată „Săptămâna Vămii din Corea 2023”, organizată de Serviciul Vamal al Republicii Coreea. Evenimentul, cu tema „Cooperarea vamală globală și vama digitală”, reunește factorii de decizie cei mai importanți ai autorităților vamale mondiale, organizațiilor internaționale și diferitelor părți interesate, pentru a împărtăși cele mai bune practici și a discuta problemele de interes comun, cum ar fi comerțul electronic, progresele tehnologice și schimbul de informații vamale. „Suntem prezenți aici, la Seul, reprezentanți ai administrațiilor vamale din 75 de țări și este o oportunitate excelentă pentru a face schimb de opinii și bune practici cu privire la provocările actuale, precum și de a avea discuții bilaterale referitoare la problemele globale, politicile și experiențele naționale, atât între noi cât și cu mediul de afaceri. Deja am discutat cu reprezentanții companiei „Samsung Engineering” care au fost foarte deschiși în a vizita Autoritatea Vamală Română și a ne sprijini în eforturile de dezvoltare a unui centru național de analiză imagistică. Totodată, am avut o întrevedere cu conducerea Serviciului Vamal din Israel și sunt încrezător că parteneriatul dintre cele două administrații vamale va fi continua să fie unul foarte benefic atât pentru cetățenii cât și pentru comerțul ambelor țări. În plus, participarea la expoziția de tehnologii inovatoare vamale organizată de Serviciul Vamal sud-corean, ne-a oferit posibilitatea de a ne informa cu privire la noi soluții de sistem, instrumente de supraveghere și inspecție și inteligență artifcială, tehnologii pe care le-am putea adopta treptat și în strategia de dezvoltare a vămii române.”, a declarat președintele Autorității Vamale Române, dl. Bogdan – Lari Mihei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF]

26.04.2023

Precizare de presă

Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la reținerea de către Direcția Națională Anticorupție a domnului Dinu-Octavian Nicolescu, directorul Direcției buget și contabilitate din cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, subliniem că, la data faptei, acesta nu era angajat în cadrul Autorității Vamale Române.

Pentru a nu se crea confuzii în rândul opiniei publice, reiterăm că faptele de care respectivul funcționar public este suspectat, nu au legătură cu activitatea desfășurată în cadrul Autorității Vamale Române.

Autoritatea Vamală Română a oferit și va oferi sprijin permanent organelor de cercetare penală și va lua măsurile legale ce se impun cu privire la raportul de serviciu al funcționarului public în cauză.

Pentru a evita dezinformarea, vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12041).  

24.04.2023

Decizia nr. 2023/829 a Comisiei Europene din 17 aprilie 2023

Vă informăm că în data de 19 aprilie 2023 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 104, seria L, a fost publicată Decizia nr. 2023/829 a Comisiei Europene din 17 aprilie 2023 privind scutirea de taxe la import și scutirea de TVA la importuri, acordate pentru bunuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziție cu titlu gratuit persoanelor care fug de agresiunea militară din Ucraina și persoanelor aflate în dificultate în Ucraina. Potrivit Deciziei (UE) nr. 2023/829 acordarea facilităților pentru bunuri destinate distribuirii sau punerii la dispoziția cu titlu gratuit persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina și persoanelor aflate în dificultate în Ucraina se aplică de la 01 ianuarie 2023 până la 31 decembrie 2023. Menționăm că Decizia nr. 2023/829 a Comisiei Europene din 17 aprilie 2023 poate fi accesată pe site-ul oficial al Uniunii Europene la următorul link: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023D0829&from=EN

20.04.2023

Șase tone tutun de narghilea confiscate de către inspectorii vamali

În luna aprilie 2023, în scopul combaterii fraudei și pentru a preveni activitățile comerciale ilegale, Autoritatea Vamală Română a inițiat o activitate de analiză de risc în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru un transport de tutun de narghilea, aflat în tranzit pe teritoriul României. Tranzitul a fost deschis la Biroul Vamal de Frontieră Otopeni și era destinat unei firme din Ucraina. În consecință, în data de 19 aprilie 2023, inspectorii vamali s-au deplasat la Biroul Vamal de Frontieră Siret unde au identificat mijlocul de transport, respectiv un ansamblu rutier, format din microbuz și remorcă, înmatriculat în Ucraina. Șoferul, un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană, se prezentase pe sensul de ieșire din România, transportând conform documentelor vamale 600 de baxuri cu tutun pentru narghilea, mai exact 6.000 de kg. Astfel, inspectorii vamali împreună cu polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Siret au efectuat controlul documentelor și mărfurilor aflate în mijlocul de transport în cauză, care se afla parcat în zona de supraveghere vamală, fiind identificate 600 baxuri cu tutun de narghilea marca DAIM, origine Turcia, în cantitate totală de 6.000 kg. Valoare mărfurilor menționată în factura însoțitoare era de 117.000 USD. Menționăm că în acest caz acciza aferentă celor șase tone de tutun de narghilea este în cuantum de 3.000.000 lei. Ca urmare a verificărilor suplimentare efectuate de către Autoritatea Vamală Română în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), s-a constatat că firma destinatară era inactivă fiscal, întrunindu-se astfel elementele constitutive al infracțiunii de prezentare de documente falsificate la autoritatea vamală, prevăzute la art. 273 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal a României. Cele șase tone de tutun de narghilea care fac obiectul încălcării reglementărilor vamale în vigoare au fost reținute de către Autoritatea Vamală Română, și au fost predate, împreună cu ansamblul auto în care erau transportate, SPF Siret - ITPF Sighet pentru continuarea cercetărilor.

 

[ANAF] [ANAF]

13.04.2023

Bunuri contrafăcute în valoare de 1.100.000 lei, reținute de inspectorii vamali în complexul comercial "Dragonul Roșu"

În data de 12 aprilie 2023, inspectorii vamali din cadrul Autorității Vamale Române – Direcția Generală Coordonare Control Vamal – Serviciul Coordonare Echipe Mobile și Control Operativ, împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au desfășurat o amplă intervenție operativă în complexul comercial "Dragonul Roșu" din Bucureşti. Astfel, inspectorii vamali au identificat și reținut aproximativ 2.700 articole vestimentare și peste 2.100 parfumuri, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru diverse mărci de lux. Toate bunurile, cu o valoare totală de aproximativ 1.100.000 lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. “Autoritatea Vamală Română are o gamă foarte largă de responsabilități în materie de supraveghere și control a mărfurilor importate pe teritoriul vamal al Uniunii Europene. Pe lângă colectarea de taxe vamale, TVA și accize, după caz, pentru mărfurile importate, autoritatea vamală verifică, de asemenea, mărfurile respective în multe scopuri de natură nefiscală, astfel încât să ne asigurăm că îndeplinesc cerințele UE privind, printre altele, conformitatea produselor, standardele și normele alimentare, de sănătate și de mediu.”, a declarat Bogdan-Lari Mihei, președintele Autorității Vamale Române.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

11.04.2023

Țigarete și tutun pentru narghilea confiscate de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători

În data de 09 aprilie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători - Compartimentul Călători - Direcția Regională Vamală București, împreună cu polițiștii de frontieră, în urma unor controale efectuate asupra bagajelor a patru pasageri, au reținut, în vederea confiscării, cantitatea de 40.000 bucăți țigarete și 2,4 kg tutun de fumat. Valoarea bunurilor dacă ar fi fost comercializate pe piață este de aprovimativ 42.300 lei. Menționăm că în urmă cu doar zece zile, în data de 31 martie 2023, inspectorii vamali din cadrul aceluiași birou vamal, dar de la Compartimentul Mărfuri, tot împreună cu polițiștii de frontieră, în urma unei acțiuni specifice de control efectuată  în baza analizei de risc, au descoperit 504 kg tutun de narghilea având ca destinatar o societate comercială cu sediul în București. Tutunul a fost expediat pe ruta Turcia-Irak-România, pentru o societate comercială cu sediul în Bucureşti, iar acesta figura în documentele de transport ca fiind ”odorizante auto”. Prejudiciul estimat prin neplata drepturilor vamale constând în taxe vamale, acciză și TVA a fost  de aproximativ 362.090 lei. Întrucât au existat suspiciuni că erau întrunite elementele constitutive ale unei infracțiuni, ambele cazuri au fost predate organelor de cercetare penală competente pentru continuarea cercetărilor.

[ANAF] [ANAF] [ANAF]