27.10.2023

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au descoperit jocuri de construcție marca,, LEGO'' în valoare de 330.000 lei

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Pașcani, 2.650 seturi jocuri de constructie, marca „LEGO”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca menționată.

Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 330.000 lei.

 

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

27.10.2023

Bunuri în valoare de aprox. 320.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

În data de 26 octombrie, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, ca urmare a unui control fizic, au descoperit într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Chișinău, Republica Moldova , 50 bucăți ceasuri , 1.600 bucăți căști cu fir pentru telefon și 175 bucăți căști wireless, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru diverse mărci.

Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 320.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

26.10.2023

Țigarete în valoare de aprox. 1.300.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

 

La data de 25.10.2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud – Direcția Regională Vamală București, actionând în baza atribuţiilor de serviciu, au descoperit 64.500 pachete ţigarete (1.290.000 buc.) inscripţionate şi având semne figurative ale mărcilor “ASHIMA”, “VICEROY” şi “THREE STARS”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile menţionate.

Mărfurile au fost descoperite într-un container sosit din Pakistan şi aveau ca destinaţie o societate comercială cu sediul in Ucraina, iar valoarea acestora, în situaţia în care ar fi fost comercializate pe piaţă la preţ de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.300.000 lei.Bunurile în discuţie au fost reţinute de către inspectorii vamali și predate către instituția abilitată, ca mijloc de probă, în vederea continuării cercetărilor penale care se efectuează la dosarul în cauză.

 

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

26.10.2023

Termosuri în valoare de aprox. 30.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud- Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, și au descoperit 600 bucăți termos din metal , bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile ,,PEPSI COLA’’și ,,COCA COLA’’.

Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 30.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

26.10.2023

Ceasuri de mână în valoare de aprox.345.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

În data de 26 octombrie, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud- Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în București, și au descoperit 6.900 bucăți ceasuri de mână cu mecanism, diverse modele. Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 345.000 lei.

[ANAF] [ANAF]

26.10.2023

Fluidizarea traficului la frontiera dintre România și Republica Moldova - obiectiv comun al celor două autorități vamale

În data de 26 octombrie 2023, la Chișinău, președintele Autorității Vamale Române, dl. Ion Cupă, a condus delegația care a participat la masa rotundă organizată de către Ambasada României în Republica Moldova, în parteneriat cu Consiliul Economic pe lângă Prim-Ministrul Republicii Moldova, cu tema „Cooperare vamală în scopul fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat România și Republica Moldova”. Evenimentul a reunit conducerile vamale ale României și Republicii Moldova și reprezentanți din ministere și ai mediului de afaceri din Republica Moldova.

Principalele teme de discuție s-au axat pe implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua trans-europeană de transport. 

Reprezentanții mediului de afaceri au înaintat mai multe propuneri, care au fost analizate de către părți în cadrul evenimentului, exprimându-și încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.

Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate. Totodată, colaborarea cu mediul de afaceri și oferirea de simplificări/facilități agenților economici care sunt parteneri de încredere ai autorităților vamale este unul dintre proiectele pe care îl promovăm şi îl susţinem, atât în relaţie cu operatorii economici, cât şi cu autorităţile competente care au un rol în protejarea pieţei unice.”, a declarat domnul Ion Cupă, preşedintele Autorității Vamale Române.

Conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova a menționat că o astfel de platformă de dialog va oferi posibilitatea de identificare a noilor oportunități de cooperare vamală pentru administrarea eficientă a fluxului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera moldo-română. Doar unificându-ne eforturile, fiind total ancorați în implementarea măsurilor și a acțiunilor sus-menționate, vom reuși deblocarea în continuare a coridoarelor de transport”, a punctat directorul Serviciului Vamal, dl.Igor Talmazan.

 

 

Întocmit:

Irina Privantu

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

25.10.2023

Role țesătură în valoare de aprox. 660.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța - Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Pakistan, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, și au descoperit 177 role țesătură imprimată, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca ,,DISNEY’’.

  Valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață , este de aproximativ 660.000 lei.

  În conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

25.10.2023

Jucării în valoare de aprox. 54.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud- Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, și au descoperit 1.100 bucăți jucării , bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca ,,RUBIK’’.

        Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 54.000 lei.

 

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

24.10.2023

Specialiștii Autorității Vamale Române participă la cursul de instruire organizat de CELBET cu tema ”Integritate și etică profesională”

În perioada 24-25 octombrie 2023 se desfășoară la Sinaia cursul de instruire organizat de CELBET cu tema ”Integritate și etică profesională”. Grupul țintă al acestui training îl reprezintă personalul operativ din cadrul administrațiilor vamale din țările membre CELBET, care ar putea fi expus la posibile acte de corupție în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
Precizăm că, CELBET - Echipa de experți la frontiera vamală estica și sud-estica a UE - este o inițiativă a 11 state membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia,
Ungaria, Slovacia, Croația, Bulgaria și Grecia.
La cursul de instruire participă 18 persoane din statele participante la proiectul CELBET - România, Estonia, Finlanda, Grecia, Croația, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, printre care și membri ai echipei de instruire CELBET, reprezentanți
i structurii de relații publice a CELBET și specialiști în domeniu din cadrul AVR, inclusiv consilierul de etică al Autorității Vamale Române.
Obiectivul principal al echipei de experți - CELBET este de a consolida și a îmbunătăți cooperarea operațională între statele membre, folosind un nou mod de lucru bazat pe coordonare operațională reală, schimb mai profund de informații și punerea în comun a resurselor umane, contribuind astfel la punerea în aplicare a legislației vamale comune.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

23.10.2023

Inspectorii vamali ai Serviciului Echipe Mobile din cadrul Direcției Regionale Vamale Timișoara au descoperit articole de îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de 500.000 lei

Inspectorii vamali din cadrul Serviciul Echipe Mobile - Direcţia Regională Vamală Timişoara, au efectuat un control vamal amănunțit asupra unui autocamion înmatriculat în Polonia, care circula pe ruta Turcia – Ungaria și au descoperit 22.000 bucăți articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci de îmbrăcăminte și accesorii.

Bunurile au fost reținute în vederea confiscării iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la prețul de vânzare a unui produs original, este de aproximativ 500.000 lei.

Întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni, cazul a fost predat către instituția competentă în vederea efectuării cercetărilor.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

23.10.2023

Canabis descoperit de echipa canină formată dintr-un inspector vamal și câinele Athos

În cadrul percheziției unei locuințe, efectuată la solicitarea BCCO Oradea, echipa canină a Biroului Vamal de Frontieră Halmeu, formată dintr-un inspector vamal și câinele Athos, în urma semnalizării efectuate de Athos, a fost descoperită cantitatea de peste 1 kg canabis în mansarda casei, în perete, după placa de rigips, respectiv între izolația de vată minerală și cornișa acoperișului.
Precizăm că percheziția domiciliară s-a desfășurat în urma unei acțiuni desfășurate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Satu Mare , în vederea prinderii în flagrant delict, într-un dosar având ca obiect comiterea infracțiunii de trafic de droguri.
În cadrul aceleiași acțiuni, în urma efectuării unui control asupra habitaclului autoturismului, polițiștii au descoperit, într-un compartiment ascuns, materie vegetală de culoare verde - olive, susceptibilă a fi din categoria substanțelor psihoactive.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

23.10.2023

Încălțăminte în valoare de aprox.2.600.000 lei descoperită de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

În data de 23 octombrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud - Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, 5.300 perechi încălțăminte inscripționată având semne figurative ale mărcilor ADIDAS”, „NIKE”, „MERRELL”, „COLUMBIA” și „UGG”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile menționate.

Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 2.600.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

20.10.2023

Specialiști ai Autorității Vamale Române au participat la Simpozionul ,,Contrafacerea și pirateria în domeniul proprietății intelectuale ''

Dna. Gabriela Hură, șef Serviciu Coordonare Control Mărfuri Restricționate și Prohibiții din cadrul Direcției Generale Coordonare Control Vamal împreună cu dl. Ioan Gheorghe Gatea, inspector vamal superior în cadrul aceluiași serviciu, au participat la Simpozionul cu tema “Contrafacerea și pirateria în domeniul proprietății intelectuale“, organizat de către Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială.

 

La lucrările simpozionului au fost invitați reprezentanți din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, European Union Intellectual Property Office, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică, Camerei de Comerț și Industrie a României, Colegiului Consilierilor Juridici Bucuresti, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Autoritatea Vamală Română, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, US Department of Justice, cadre universitare, avocați, consilieri în proprietate industrială, mass-media.

Dna Gabriela Hură a explicat competența Autorității Vamale Române în cadrul Uniunii Vamale,un fundament esențial al Uniunii Europene, unic în lume, aceea de a reține mărfuri suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală protejate de legislația UE și de legile naționale.

Aceasta lucrează în parteneriat cu părțile interesate, cu titularii de drepturi, alte organisme naționale și instituții responsabile pentru implementarea și aplicarea legislației privind protecția proprietății intelectuale .Legislația vamală unională în domeniul DPI împuternicește autoritățile vamale ale UE să rețină mărfurile suspectate de încălcarea unui drept conferit de legislația unională sau națională și care se află sub control vamal sau supraveghere vamală, însă, fără a înfrâna comerțul liber și legitim.

Autoritățile vamale pot acționa pe baza unei „cereri de interventie” solicitată de deținătorii de drepturi dar și din proprie inițiativă prin așa-numita actiune „din oficiu”.

Considerând că o colaborare eficientă între toti actorii implicați este crucialã, combaterea traficului ilicit cu mărfuri contrafăcute rămâne o prioritate pentru autoritatea vamală română, autoritate care a fost şi va rămâne un partener de nădejde în lupta comună pentru prevenirea şi combaterea încălcării drepturilor de proprietate intelectuală.

 

 

[ANAF]

20.10.2023

Inspectorii vamali din cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și control operativ au descoperit articole de îmbrăcăminte în valoare de aprox.4.200.000 lei

Inspectorii vamali din cadrul Serviciului coordonare echipe mobile și control operativ Direcția generală coordonare control vamal, ca urmare a unei acțiuni comune de control în trafic efectuată împreună cu lucrători de poliție din cadrul Gărzii de Coastă, au descoperit într-un autocamion înmatriculat în România 4.300 bucăți articole vestimentare,bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci de îmbrăcaminte și de accesorii.

Bunurile au fost reținute în vederea confiscării iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la prețul de vânzare a unui produs original, este de aproximativ 4.200.000 lei.

Întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni, cazul a fost predat către instituția competentă în vederea efectuării cercetărilor.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

18.10.2023

Seminar la nivel înalt în domeniul comerțului electronic în cadrul reformei Uniunii Vamale, organizat la Madrid, Spania

În perioada 17-18 octombrie 2023, președintele Autorității Vamale Române, dl. Ion Cupă, împreună cu dl. Mihai Dragoș, șef al Serviciului Monitorizare Comerț Electronic din cadrul Direcției Generale Managementul Riscului și Investigații Vamale, participă la Seminarul la nivel înalt în domeniul comerțului electronic în cadrul reformei Uniunii Vamale, organizat la Madrid, Spania, de către Departamentul Spaniol de Vamă și Accize al Agenției Spaniole de Administrare Fiscală. Reuniunea are loc în contextul în care Spania deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Întalnirea a avut loc în cadrul Academiei de arte frumoase San Fernando din Madrid (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando), iar pe parcursul seminarului, fiind dezbătute, din perspectivă strategică, cele mai bune modalități de abordare a provocărilor comerțului electronic în cadrul reformei Uniunii Vamale propusă de Comisia Europeană.

 

Reprezentanți ai Comisiei Europene și ai unor state membre, ale părților interesate relevante, precum platforme, companii de curierat rapid, asociații ale consumatorilor, IMM-uri, operatori poștali au împărtășit experiențe și viziuni în domeniul comerțului electronic și au dezbătut teme legate de pachetul de reformă.

 

Președintele Autorității Vamale Române a reconfirmat poziția României cu privire susținerea pentru reforma sistemului vamal și instituirea a doi factori-cheie și anume: Autoritatea Vamală a UE și Platforma de date vamale a UE.

 

Obiectivele în domeniu ale autorității vamale din România sunt, la fel ca în oricare   Stat Membru, în contexul noii abordari strategice propuse (ce vizează simplificarea, transparentizarea și eficientizarea comerțului electronic), bazate pe necesitatea:

● stabilirii unui cadru de cooperarea consolidat și mai eficace pentru reglementarea uniunii vamale, bazat pe un nou parteneriat între autoritățile vamale din UE, între sectorul vamal și întreprinderi și între autoritățile vamale și celelalte organisme de aplicare a legii (autorități fiscale, de supraveghere a pieței etc) și

● aplicării uniforme a măsurilor specifice, care să asigure consolidarea gestionării riscurilor la nivelul UE și național, dar și controale armonizate, în scopul protejării intereselor financiare ale Statelor Membre și ale UE (conform competențelor) la frontierele externe ale Uniunii.

    

 

[ANAF] [ANAF]