06.12.2024
Brichete cu gaz în valoare de 1.000.000 lei, reținute de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut 200.000 bucăți brichete cu gaz, susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare de aproximativ 1.000.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România.
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit 200.000 bucăți brichete cu gaz, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.000.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
25.11.2024
ÎN ATENȚIA CANDIDAȚILOR:
PENTRU A VIZUALIZA LOCAȚIILE DE DESFĂȘURARE A PROBELOR SCRISE ALE CONCURSURILOR DE RECRUTARE CLICK AICI
Pentru înscrierea la concursul de ocupare a funcțiilor publice din cadrul Autorității Vamale Române nu este necesară promovarea concursului național prevăzut de art. 467 alin. (3) lit. a) din Codul Administrativ.
- ERATA ANUNT CONCURS PENTRU FUNCTIILE PUBLICE DE EXECUTIE SI CONDUCERE IN CADRUL AVR-APARAT CENTRAL
- ERATĂ ANUNȚ CONCURS PENTRU DIRECȚIA REGIONALĂ VAMALĂ BUCUREȘTI
21.11.2024
Saboți din plastic pentru adulți în valoare de 600.000 lei, reținuți de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 4.000 perechi saboți din plastic pentru adulți, susceptibili de a fi contrafăcuți. Bunurile au o valoare de aproximativ 600.000 lei și a fost descoperită ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România.
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 4.000 perechi saboți din plastic pentru adulți, susceptibili de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru o marcă protejată la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 600.000 lei.În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
20.11.2024
Încălțăminte pentru adulți în valoare de 3.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 8.500 perechi încălțăminte pentru adulți, susceptibile de a fi contrafăcute. Încălțămintea are o valoare totală de aproximativ 3.000.000 lei și a fost descoperită ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Georgia, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina.
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Georgia, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Ucraina. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 8.500 perechi încălțăminte pentru adulți, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe marci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 3.000.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
20.11.2024
Parfumuri în valoare de aproximativ 13.000.000 lei, reținute de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța au reținut aproximativ 13.500 bucăți parfumuri contrafăcute. Valoarea totală a parfumurilor este de aproximativ 13.000.000 lei și a fost descoperită ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Emiratele Arabe Unite pentru o societate comerciale cu sediul în Voluntari.
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Emiratele Arabe Unite pentru o societate comerciale cu sediul în Voluntari. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 11.500 bucăți parfumuri susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe marci protejate la nivel internațional și aproximativ 1.900 bucăți parfumuri nedeclarate. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 13.000.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
20.11.2024
Modele orientative de subiecte tip grilă structurate pe acte normative - DESCARCĂ DE AICI
Modele orientative de subiecte tip sinteză structurate pe acte normative - DESCARCĂ DE AICI
Modele orientative de subiecte propuse din bibliografia generala - DESCARCA DE AICI
01.11.2024
Modele orientative de subiecte pentru concursuri A.V.R.
Modele orientative de subiecte pentru concursurile de ocupare a funcțiilor publice vacante din cadrul Autorității Vamale Române*:
*Notă: aceste subiecte sunt cu titlu orientativ, responsibilitatea întocmirii subiectelor pentru proba scrisă revenind comisiilor de concurs, conform prevederilor legale
Modele orientative de subiecte propuse pentru Serviciul tehnologia informatiei si statistica vamala
Modele orientative de subiecte propuse pentru Serviciul monitorizare si strategie
Modele orientative de subiecte propuse pentru Serviciul managementul proiectelor
Modele orientative de subiecte propuse pentru Centrul National de Analiza Imagistica Vamala
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia audit public intern
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia audit public intern - functii conducere
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia generala buget si contabilitate
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia verificari interne
Modele orientative de subiecte propuse din bibliografia generala
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia generala juridica
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia generala juridica - functii de conducere
Modele orientative de subiecte propuse pentru Serviciul intern de prevenire si protectie
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia generala organizare si resurse umane
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia generala coordonare control vamal
Modele orientative de subiecte propuse pentru Directia generala investitii, achizitii si servicii
31.10.2024
În data de 30 octombrie 2024, la Chișinău, a avut loc reuniunea trilaterală a conducătorilor autorităților vamale din România, Republica Moldova și Ucraina, găzduită de Serviciul Vamal al Republicii Moldova. La eveniment au participat reprezentanții celor trei autorități vamale și ai Misiunii Înalților Consilieri UE (EUHLAM).
Agenda întrevederii a inclus subiecte ce vizează intensificarea cooperării vamale în domeniile facilitării comerțului și antifraudă, implementarea măsurilor comune de eficientizare a interacțiunii interinstituționale, precum și schimbul de informații și bune practici între autoritățile vamale.
Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub, a salutat prezența conducătorilor Autorității Vamale Române și a Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei la Chișinău, subliniind importanța acestui format trilateral pentru consolidarea cooperării vamale la nivel regional, în linie cu cele mai bune practici internaționale și angajamentele de implementare a agendei europene în domeniul vamal.
„Prin dialogul constant și colaborarea în format trilateral, ne asigurăm că măsurile comune contribuie efectiv la atingerea obiectivelor strategice de securizare a frontierelor și facilitarea comerțului internațional. Sincronizarea activităților și conlucrarea interinstituțională, atât pe componenta antifraudă, cât și pe capacitarea personalului vamal, prin crearea unei platforme comune de instruire adaptată la cele mai bune practici ale Uniunii Europene, sunt esențiale pentru fortificarea unui corp de funcționari bine pregătit și capabil să facă față provocărilor actuale. Angajamentul nostru față de valorile de integritate și profesionalism rămâne ferm, iar proiectele stabilite astăzi ne vor ajuta să atingem obiectivele propuse pentru o vamă modernă și sigură,” a declarat Alexandru Iacub, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române a menționat: „Întâlnirea trilaterală de astăzi a demonstrat încă o dată angajamentul asumat de România, Republica Moldova și Ucraina pentru îmbunătățirea și eficientizarea operațiunilor vamale transfrontaliere.
Ne dorim ca acest format de colaborare să devină unul recurent, o platformă de dialog și acțiune, care să permită schimbul rapid de informații și să asigure un flux comercial mai sigur pentru toate părțile implicate. Această colaborare activă este cheia unui viitor în care granițele noastre vor fi mai bine protejate și mai bine pregătite pentru provocările economice și de securitate ale regiunii”.
Vladyslav Suvorov, șeful adjunct al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, a comunicat: „Doresc să mulțumesc autorităților vamale ale Republicii Moldova și României pentru colaborarea constructivă și comunicarea constantă. Sunt convins că nivelul înalt al acestei cooperări va continua și în viitor. Avem proiecte importante pentru asigurarea unui flux ritmic în punctele de trecere, organizarea controlului comun, schimbul automatizat de informații și desfășurarea acțiunilor comune de combatere a încălcărilor reglementărilor vamale, care vor necesita eforturi reciproce pentru implementare. Întâlnirea noastră de astăzi este un nou pas pentru viitorul nostru vamal comun în Uniunea Europeană.”
În cadrul dialogului, părțile au făcut un schimb de opinii privind situația actuală în posturile vamale, perspectivele de extindere a controlului coordonat la frontiera dintre România și Republica Moldova și a celui comun la frontiera moldo-ucraineană, proiectele de modernizare a infrastructurii, precum și îmbunătățirea mecanismului de acționare coordonată în situații de criză.
Printre inițiativele discutate s-au numărat crearea unei platforme regionale de capacitare a celor trei autorități vamale, care să faciliteze furnizarea de expertiză în aplicarea legislației vamale europene și consolidarea capacităților profesionale, implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit și AEO, utilizarea inteligenței artificiale, consolidarea climatului de integritate și desfășurarea operațiunilor antifraudă comune.
De asemenea, s-au explorat oportunitățile de intensificare a cooperării trilaterale în domeniile chinologic, echipe mobile, analiza riscurilor și aplicarea legii, precum și organizarea evenimentelor comune de dezvoltare profesională pentru armonizarea eficientă a legislației naționale la cea a Uniunii Europene.
Agenda întrevederii a inclus vizite la Laboratorul vamal, Centrul de instruire și la Departamentul antifraudă și conformare ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova, unde oficialii din România și Ucraina s-au familiarizat cu activitatea și dotările tehnice ale acestora. Echipa de formatori din cadrul Centrului de instruire a prezentat programele de formare și perfecționare pentru funcționarii vamali, iar ofițerii echipelor mobile au făcut o demonstrație cu tehnica specială de control din dotare.
La finalul întrevederii, conducătorii autorităților vamale din România, Republica Moldova și Ucraina au reiterat angajamentul pentru o colaborare transfrontalieră activă, prin coordonarea acțiunilor comune și intensificarea eforturilor pentru asigurarea protecției frontierelor. S-au stabilit acțiuni concrete, inclusiv semnarea, până la sfârșitul anului curent, a Planului operațional pentru operațiunea vamală antifraudă în format trilateral, dezvoltarea platformei regionale de consolidare a capacităților și perfecționarea mecanismului de intervenție comună în situații de criză.
30.10.2024
Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română anunță punerea în funcțiune a unui nou sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, de data aceasta în Biroul vamal de frontieră Siret.
Este primul sistem fix pentru autocamioane de care dispune România, fiind un element din strategia de modernizare a infrastructurii vamale la nivel național, cu scopul de a asigura o gestionare eficientă a fluxurilor de mărfuri și de a consolida măsurile de combatere a contrabandei și fraudei la granițele naționale. Separat de acesta, în 2024 au mai fost operaționalizate alte trei sisteme de scanare, în birourile vamale de frontieră Albița și Giurgiulești.
„Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicație cu Ucraina, va beneficia anul acesta de două echipamente noi de scanare. Separat de cel operaționalizat acum, pentru controlul autocamioanelor, până la sfârșitul lunii decembrie 2024, va mai fi instalat aici și un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, ce va permite efectuarea a peste 500 scanări într-o singură zi. Cu fiecare nou scaner montat în punctele vamale, observăm atât îmbunătățiri substanțiale în eficiența controalelor, cât și schimbări în comportamentul celor care încearcă să ocolească legea. Aceste evoluții ne arată clar că măsurile noastre sunt nu doar necesare, ci și eficiente. Odată ce toate cele 26 de scanere din proiectul nostru vor fi operaționale în punctele vamale de frontieră, vom asista la o schimbare semnificativă în capacitatea României de a controla fluxurile comerciale și de a proteja granițele împotriva contrabandei și fraudelor. Astfel, imaginea controlului vamal va arăta complet diferit: rapid, eficient și sigur. Vom putea proteja economia națională cu un grad de certitudine mult mai ridicat, sprijinind veniturile bugetare și reducând impactul activităților ilegale asupra comunităților”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Noul echipament de scanare va contribui la fluidizarea traficului în punctul de trecere transnațional de pe frontiera de nord a României, DN2 (E85), județul Suceava. Implementarea acestui proiect este finanțată parțial prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și parțial din bugetul de stat.
Cu ajutorul acestor scanere, controlul vamal va fi mai rapid și mai riguros al bunurilor aflate atât în camioane, cât și în mijloacele de transport persoane. Totodată, prin utilizarea acestora se poate face inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora.
Selecția pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc efectuată pe baza informațiilor disponibile la nivelul autorității vamale.
„Avem șase birouri vamale pe frontiera de nord a României cu Ucraina, iar Biroul vamal de frontieră Siret este cel mai mare dintre ele, peste 600 de camioane înregistrându-se aici zilnic. Mai mult, conform Master Planului General de Transport al României, punctul de trecere a frontierei Siret se regăsește în cele mai importante 10 puncte de trecere a frontierei din România, fiind un punct cheie strategic al graniței României și pe cale de consecință al Uniunii Europene. Astfel, pentru a aduce a-l aduce la standarde europene, peste 10 milioane euro s-au investit pentru modernizare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. În acest context, instalarea acestui sistem de scanare cu raze X a mijloacelor de transport greu (camioane/containere) era absolut necesară. Trebuie să menționez și noutatea adusă de scanerul operaționalizat azi, acesta fiind primul sistem de scanare cu raze X fix ce permite verificarea camioanelor. Am planificat ca până la sfârșitul anului 2024 să instalăm tot în acest birou vamal încă un sistem de scanare cu raze X care va fi folosit pentru controlul autoturismelor. Urmăm, așadar, programul stabilit în ceea ce privește eficientizarea calității controlului vamal și reducerea, totodată, a timpul de așteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
Reamintim faptul că Autoritatea Vamală Română este instituția beneficiară a proiectului de peste 100 de milioane euro, finanțare asigurată din bugetul național, bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și din alte fonduri europene nerambursabile.
„Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule și containere (sisteme de securitate) și înființarea Centrului național de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule și containere din dotarea A.V.R.” a demarat în luna 4 decembrie 2023, iar data estimativă a finalizării proiectului este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR).
Principalele activități ale proiectului:
Calendar estimativ:
21.10.2024
Bunuri în valoare de 2.8000.000 lei, reținute de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța și ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate în trei containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale cu sediul în București, au descoperit bunuri au o valoare totală de aproximativ 2.800.000 lei.
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța și Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud - Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în trei containere sosite din China, aparținând unor societăți comerciale cu sediul în București.
Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 6.500 bucăți jucării , 575.000 bucăți baterii alcaline, 20.580 bucăți lămpi solare cu led și 216.000 bucăți diverse alte bunuri, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional, iar o parte dintre aceste bunuri fiind nedeclarate la controlul vamal. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 2.800.000 lei.
În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
I
18.10.2024
Conducerile Autorității Vamale Române și Academiei de Studii Economice au convenit să continue colaborarea în domeniul pregătirii profesionale a specialiștilor din domeniul vamal și să asigure în continuare resursele pentru programul postuniversitar „Expert Vamal”.
Mai multe detalii despre acest program sunt disponibile accesând link-ul: https://expertvamal.ase.ro/
Înscrierile, în perioada 11 septembrie – 15 noiembrie 2024, se vor face online, prin trimiterea dosarului la adresa de e-mail expertvamal@ase.ro
Detalii legate de înscrieri pot fi consultate AICI
17.10.2024
Inspectorii vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași – Serviciul Echipe Mobile au reținut 200.450 articole vestimentare, susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de peste 2.000.000 euro și au fost descoperite ca urmare a controlului efectuat, în cooperare cu polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret – ITPF Sighetu Marmației, asupra trei automarfare care circulau în regim de tranzit pe ruta Polonia – România – Ucraina.
În data de 14 octombrie 2024, în jurul orei 19.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, județul Suceava, s-au prezentat pentru control, pe sensul de ieșire din țară, trei șoferi ucraineni cu vârste cuprinse între 35 și 53 de ani, conducând trei automarfare, toate înmatriculate în Ucraina, deplasându-se pe ruta Polonia- România-Ucraina.
În urma controlului efectuat asupra celor trei automarfare, echipa comună, formată din inspectorii vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași – Serviciul Echipe Mobile și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Siret – ITPF Sighetu Marmației, a descoperit mai multe colete conținând 200.450 articole vestimentare, susceptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional, disimulate prin metoda capac.
Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 10.300.000 lei.
În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
04.10.2024
Echipele canine ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei la perfecționare profesională în România
Autoritatea Vamală Română a oferit în cadrul Centrului de Instruire Echipe Canine un stagiu de perfecționare pentru opt echipe canine ale Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei - Biroul Vamal Odesa. Obiectivul acestei formări a fost de a îmbunătăți competențele profesionale ale câinilor de serviciu și ale vameșilor care lucrează în calitate de conductori de câini la frontiera externă a UE pentru depistarea de țigarete si produse din tutun, arme și muniție, droguri si numerar.
Astăzi, 4 octombrie 2024, la Centrul de Instruire Echipe Canine al Autorității Vamale Romane (CIEC -AVR), opt echipe canine de la Biroul Vamal Odesa (BVO) din cadrul Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei (SVSU) au finalizat stagiul de perfecționare pentru depistarea de țigarete si produse din tutun, arme si muniție, droguri si numerar. Instruirea a fost oferită de către AVR în parteneriat cu Misiunea EUAM Ucraina si s-a derulat cu sprijinul JTI Romania, care susține echipele canine ale vămii române de aproape 15 ani și care a contribuit la înființarea CIEC - AVR.
Echipele canine activează în birourile vamale din toată țara și fac parte din mijloacele operative utilizate de AVR pentru prevenirea, detectarea și combaterea contrabandei cu țigarete si produse din tutun, a traficului de droguri, arme si muniție, precum și numerar. De la începutul anului, cu ajutorul echipelor canine au fost descoperite si confiscate 543.440 țigarete, 98 kg tutun, iar amenzile aplicate au totalizat 2,3 milioane lei.
„În actualul context geopolitic, responsabilitățile Autorității Vamale Române în materie de securizare a frontierei externe a UE, supraveghere și control a mărfurilor care intră pe teritoriul vamal al Uniunii Europene sunt de o importanță deosebită. Echipele canine reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire a traficului ilegal de mărfuri, în special a celor accizate și a celor supuse reglementarilor speciale. În cadrul Centrului de Instruire Echipe Canine al Autorității Vamale Române avem atât lucrători vamali care sunt instructori profesioniști și experimentați, cât și facilitățile si dotările necesare pentru a antrena câinii la standarde europene și internaționale. Acest stagiu de perfecționare oferit echipelor canine din regiunea Odesa, aflată in sudul Ucrainei, în imediata vecinătate a României de-a lungul Dunării, reprezintă o oportunitate pentru AVR pentru a-și dovedi capacitatea în transferul de bune practici europene către partenerii din Ucraina, stat candidat la aderarea la UE. Vom continua întărirea colaborării cu instituțiile si autoritățile naționale, cu agențiile europene si internaționale si vom consolida parteneriatul cu mediul privat onest.”, a declarat Marcel Simion Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.
„După finalizarea unui antrenament intens desfășurat pe parcursul a două săptămâni, câinii de serviciu ai SVSU, se vor întoarce la lucru în zonele de responsabilitate, cu competențe profesionale îmbunătățite. Instruirea se face prin metoda jocului dintre câine si conductor, ceea ce duce la dezvoltarea unei legături solide între cei doi și o bună coordonare în cadrul activităților operaționale. Acești câini ar trebui premiați în fiecare zi pentru instinctele puternice privind loialitatea și dăruirea de care dau dovada necondiționat.”, a adăugat Alexandru Ioniță, șeful Centrului de Instruire Echipe Canine.
„În actualul mandat, care a început la 1 iunie 2024, Misiunea de consiliere a Uniunii Europene pentru reforma sectorului securității civile Ucraina (EUAM Ucraina) și-a intensificat asistența și sprijinul oferit autorităților din domeniul securității sectorului civil din Ucraina, cu precădere în procesul de implementare a reformelor si îndeplinirea condițiilor de aderare la UE. Această formare oferită echipelor canine din cadrul Vămii Odesa de către AVR, va contribui la consolidarea capacității operaționale a subdiviziunilor vamale din regiunea Odesa, începând de la Marea Neagra și urcând de-a lungul Dunării până la Reni.” a precizat Adrian Costache, consilier superior pentru Managementul Integrat al Frontierei în cadrul Oficiului Odesa al EUAM Ucraina. „Pe baza rezultatelor bune ale acestui stagiu de instruire, EUAM va continua colaborarea cu AVR pentru efectuarea unei nou stagiu în 2025. Potrivit condițiilor pe care le oferă Centrul de Instruire Echipe Canine al AVR, acesta poate deveni oricând un „Centru de Excelență" care să asigure pregătirea canină specifică în zona de Sud-Est a UE, a concluzionat reprezentantul EUAM.
„Ne bucurăm că, după lansarea recentă a unei noi campanii anti-contrabandă în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română, Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, avem acum prilejul să sprijinim o altă acțiune care să ajute la diminuarea traficului ilicit, de data aceasta la granița României cu Ucraina. Mesajul „Legea e bună!” e promovat chiar în aceste zile pe panotaj stradal în București și în toate regiunile de frontieră, în Chișinău și în raioanele cele mai afectate de comerțul ilicit, precum și pe TVR, TVR 2, posturile regionale. TVR Moldova și online pe www.faracontrabanda.ro, www.facebook.com/faracontrabanda.ro, în perioada octombrie-decembrie. Derulăm astfel de campanii publice anual, încă din 2010, cu rezultate tangibile în reducerea comerțului ilicit. În afara demersurilor de creștere a gradului de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei asupra economiei și societății, sprijinim echipele canine ale vămii, de aproape 15 ani. Peste 60 de câini specializați în depistarea produselor din tutun, drogurilor, armelor, muniției și numerarului sunt activi în punctele vamale din toată țara. Periodic, câinii ies la pensie și sunt înlocuiți. Ne dorim să continuăm și în anii care urmează acest parteneriat, care a contribuit semnificativ la combaterea și prevenirea traficului ilegal”, a precizat Gilda Lazăr, Director JTI Romania.
01.10.2024
Încălțăminte și jucării contrafăcute în valoare de 2.100.000 lei, reținute de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut aproximativ 270 perechi încălțăminte de damă, 3.400 perechi papuci de casă și 2.300 bucăți mașinuțe din metal susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 2.100.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate în mai multe containere sosite din China aparținând unor societăți comerciale cu sediul în România.
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în mai multe containere sosite din China aparținând unor societăți comerciale cu sediul în România. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit aproximativ 270 perechi încălțăminte de damă, 3.400 perechi papuci de casă și 2.300 bucăți mașinuțe din metal, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 2.100.000 lei. În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun. Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.
30.09.2024
Portofele în valoare de aproximativ 19.000.000 lei, reținute de inspectorii vamali
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța au reținut 21.320 bucăți portofele din înlocuitor, susceptibile de a fi contrafăcute. Bunurile au o valoare totală de aproximativ 19.000.000 lei și au fost descoperite ca urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Direcția Regională Vamală București au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România.Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit 21.320 bucăți portofele din înlocuitor, susceptibile de a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci protejate la nivel internațional. Valoarea totală a bunurilor, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 19.000.000 lei.În conformitate cu reglementările naționale și europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.Menționăm că deși se pot vinde cu preţuri atractive, mărfurile contrafăcute prezintă riscuri care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor.