30.10.2023
Ca urmare a colaborării dintre Biroul Vamal de Frontieră Otopeni și Biroul Vamal de Frontieră Isaccea, a fost efectuat în data de 27 octombrie 2023, un control asupra mărfurilor aflate într-un microbuz marca Fiat Ducato condus de un cetățean ucrainean, și au fost descoperite 1.068 articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci .
Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la prețul de vânzare a unui produs original, este de aproximativ 534.000 lei.
Întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni, cazul a fost predat către instituția competentă în vederea efectuării cercetărilor.
30.10.2023
Facilități în declararea mărfurilor la export/reexport - pentru operatorii AEOC sau AEOF
Începând cu data de 1 decembrie 2023, odată cu implementarea noului sistem IT de declarare la export – AES-RO, procedura Înscrierii în evidențele declarantului (EIR) la export/ reexport nu mai poate fi aplicată pentru toate categoriile de mărfuri. Baza legală pentru procedura EIR la export/ reexport este prevăzută la art. 150 alin. (4) din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei. Cazurile în care se acordă o derogare de la obligația de a depune o declarație prealabilă la ieșire sunt prevăzute la art. 245 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei.
Pentru a veni în sprijinul operatorilor economici – declaranți, care dețin statutul de AEOC sau AEOF au fost identificate o serie de soluții care să asigure în continuare aplicarea unor facilități în declararea mărfurilor la export/reexport:
1. Locațiile pe care acești operatori economici le dețin, să fie aprobate de către birourile vamale ca locații pentru prezentarea mărfurilor; în cazul în care biroul vamal decide să efectueze controlul, acesta să aibă loc în locațiile operatorilor;
2. Instituirea unui perioade de timp de 60 de min pentru luarea deciziei de control pentru operațiunile de export/reexport; la expirarea acestui termen declarația vamală de export/reexport să primească liber de vamă automat; dacă declarația vamală este selectată de către sistem pentru control, operațiunea de export/ reexport se întrerupe și se așteaptă intervenția lucrătorului vamal;
3. Declarația vamală de export/reexport să fie transmisă în sistemul AES și în afara programului de lucru al biroului vamal, fără a fi asigurată prezența personalului vamal. În cazul în care declarația vamală este selectată de către sistem pentru control operațiunea de export/ reexport se întrerupe și se așteaptă intervenția lucrătorului vamal.
30.10.2023
În data de 30 octombrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, au efectuat control fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în România. Ca urmare a controlului, inspectorii vamali au descoperit și peste 20.000 produse în plus față de cele declarate.
Respectivele bunuri au fost reținute, valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la prețul de vânzare cu amănuntul, fiind de aproximativ 245.000 lei.
27.10.2023
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Pașcani, 2.650 seturi jocuri de constructie, marca „LEGO”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca menționată.
Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 330.000 lei.
27.10.2023
În data de 26 octombrie, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, ca urmare a unui control fizic, au descoperit într-un container sosit din China, aparținând unei societăți comerciale cu sediul în Chișinău, Republica Moldova , 50 bucăți ceasuri , 1.600 bucăți căști cu fir pentru telefon și 175 bucăți căști wireless, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru diverse mărci.
Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 320.000 lei.
26.10.2023
La data de 25.10.2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud – Direcția Regională Vamală București, actionând în baza atribuţiilor de serviciu, au descoperit 64.500 pachete ţigarete (1.290.000 buc.) inscripţionate şi având semne figurative ale mărcilor “ASHIMA”, “VICEROY” şi “THREE STARS”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile menţionate.
Mărfurile au fost descoperite într-un container sosit din Pakistan şi aveau ca destinaţie o societate comercială cu sediul in Ucraina, iar valoarea acestora, în situaţia în care ar fi fost comercializate pe piaţă la preţ de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 1.300.000 lei.Bunurile în discuţie au fost reţinute de către inspectorii vamali și predate către instituția abilitată, ca mijloc de probă, în vederea continuării cercetărilor penale care se efectuează la dosarul în cauză.
26.10.2023
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud- Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, și au descoperit 600 bucăți termos din metal , bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile ,,PEPSI COLA’’și ,,COCA COLA’’.
Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 30.000 lei.
26.10.2023
În data de 26 octombrie, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud- Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în București, și au descoperit 6.900 bucăți ceasuri de mână cu mecanism, diverse modele. Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 345.000 lei.
26.10.2023
În data de 26 octombrie 2023, la Chișinău, președintele Autorității Vamale Române, dl. Ion Cupă, a condus delegația care a participat la masa rotundă organizată de către Ambasada României în Republica Moldova, în parteneriat cu Consiliul Economic pe lângă Prim-Ministrul Republicii Moldova, cu tema „Cooperare vamală în scopul fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat România și Republica Moldova”. Evenimentul a reunit conducerile vamale ale României și Republicii Moldova și reprezentanți din ministere și ai mediului de afaceri din Republica Moldova.
Principalele teme de discuție s-au axat pe implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua trans-europeană de transport.
Reprezentanții mediului de afaceri au înaintat mai multe propuneri, care au fost analizate de către părți în cadrul evenimentului, exprimându-și încrederea că deciziile ulterioare vor contribui la fluidizarea traficului de mărfuri și mijloace de transport, în corelare cu noile tendințe în dezvoltarea economiei regionale.
„Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate. Totodată, colaborarea cu mediul de afaceri și oferirea de simplificări/facilități agenților economici care sunt parteneri de încredere ai autorităților vamale este unul dintre proiectele pe care îl promovăm şi îl susţinem, atât în relaţie cu operatorii economici, cât şi cu autorităţile competente care au un rol în protejarea pieţei unice.”, a declarat domnul Ion Cupă, preşedintele Autorității Vamale Române.
Conducerea Serviciului Vamal al Republicii Moldova a menționat că o astfel de platformă de dialog va oferi posibilitatea de identificare a noilor oportunități de cooperare vamală pentru administrarea eficientă a fluxului de mărfuri și mijloace de transport la frontiera moldo-română. „Doar unificându-ne eforturile, fiind total ancorați în implementarea măsurilor și a acțiunilor sus-menționate, vom reuși deblocarea în continuare a coridoarelor de transport”, a punctat directorul Serviciului Vamal, dl.Igor Talmazan.
Întocmit:
Irina Privantu
25.10.2023
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța - Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din Pakistan, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, și au descoperit 177 role țesătură imprimată, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca ,,DISNEY’’.
Valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață , este de aproximativ 660.000 lei.
În conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operațiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reținut bunurile susceptibile de a fi contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
25.10.2023
Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud- Direcția Regională Vamală București, au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, și au descoperit 1.100 bucăți jucării , bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca ,,RUBIK’’.
Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 54.000 lei.
24.10.2023
În perioada 24-25 octombrie 2023 se desfășoară la Sinaia cursul de instruire organizat de CELBET cu tema ”Integritate și etică profesională”. Grupul țintă al acestui training îl reprezintă personalul operativ din cadrul administrațiilor vamale din țările membre CELBET, care ar putea fi expus la posibile acte de corupție în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
Precizăm că, CELBET - Echipa de experți la frontiera vamală estica și sud-estica a UE - este o inițiativă a 11 state membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Croația, Bulgaria și Grecia.
La cursul de instruire participă 18 persoane din statele participante la proiectul CELBET - România, Estonia, Finlanda, Grecia, Croația, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, printre care și membri ai echipei de instruire CELBET, reprezentanții structurii de relații publice a CELBET și specialiști în domeniu din cadrul AVR, inclusiv consilierul de etică al Autorității Vamale Române.
Obiectivul principal al echipei de experți - CELBET este de a consolida și a îmbunătăți cooperarea operațională între statele membre, folosind un nou mod de lucru bazat pe coordonare operațională reală, schimb mai profund de informații și punerea în comun a resurselor umane, contribuind astfel la punerea în aplicare a legislației vamale comune.
23.10.2023
Inspectorii vamali din cadrul Serviciul Echipe Mobile - Direcţia Regională Vamală Timişoara, au efectuat un control vamal amănunțit asupra unui autocamion înmatriculat în Polonia, care circula pe ruta Turcia – Ungaria și au descoperit 22.000 bucăți articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mai multe mărci de îmbrăcăminte și accesorii.
Bunurile au fost reținute în vederea confiscării iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la prețul de vânzare a unui produs original, este de aproximativ 500.000 lei.
Întrucât există suspiciuni că sunt întrunite elementele constitutive ale unor infracțiuni, cazul a fost predat către instituția competentă în vederea efectuării cercetărilor.
23.10.2023
Canabis descoperit de echipa canină formată dintr-un inspector vamal și câinele Athos
În cadrul percheziției unei locuințe, efectuată la solicitarea BCCO Oradea, echipa canină a Biroului Vamal de Frontieră Halmeu, formată dintr-un inspector vamal și câinele Athos, în urma semnalizării efectuate de Athos, a fost descoperită cantitatea de peste 1 kg canabis în mansarda casei, în perete, după placa de rigips, respectiv între izolația de vată minerală și cornișa acoperișului.
Precizăm că percheziția domiciliară s-a desfășurat în urma unei acțiuni desfășurate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Satu Mare , în vederea prinderii în flagrant delict, într-un dosar având ca obiect comiterea infracțiunii de trafic de droguri.
În cadrul aceleiași acțiuni, în urma efectuării unui control asupra habitaclului autoturismului, polițiștii au descoperit, într-un compartiment ascuns, materie vegetală de culoare verde - olive, susceptibilă a fi din categoria substanțelor psihoactive.
23.10.2023
În data de 23 octombrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud - Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina, 5.300 perechi încălțăminte inscripționată având semne figurative ale mărcilor “ADIDAS”, „NIKE”, „MERRELL”, „COLUMBIA” și „UGG”, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile menționate.
Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 2.600.000 lei.