05.10.2023

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au descoperit încălțăminte sport în valoare de aprox. 557.000 lei

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constața Sud au descoperit, în cadrul efectuarii controlului fizic, 1.120 perechi încălțăminte sport model /design AIR FORCE și ADIDAS, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile menționate.

Mărfurile au fost descoperite într-un container sosit din China și aveau ca destinație o societate comercială cu sediul în Ucraina.

Valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la pret de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 557.000 lei. 

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

03.10.2023

Inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au descoperit încălțăminte sport în valoare de aprox. 4.100.000 lei

În data de 03 octombrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud – Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în București, 1.632 perechi încălțăminte sport, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru marca  ,,ALEXANDER MCQUEEN’’.

Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este de aproximativ 4.100.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

03.10.2023

Mașini electrice de aprox.193.000 lei descoperite de inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud

În data de 03 octombrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud - Direcția Regională Vamală București, au descoperit într-un container sosit din China, având ca destinație o societate comercială cu sediul în Republica Moldova, 129 de mașini electrice cu acumulatori pentru copii, mărcile „JEEP, MERCEDES, BMW, bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală pentru mărcile menționate.

  Bunurile au fost reținute iar valoarea acestora, în situația în care ar fi fost comercializate pe piață la preț de vânzare cu amănuntul al unui produs original, este  de aproximativ 193.000 lei.

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]

02.10.2023

Testarea noului sistem de declarare la export AES-RO

Începând din septembrie 2023 a început activitatea de testare a noului sistem de declarare la export AES-RO, sistem prevăzut de Codul vamal al Uniunii Europene. 

Trei birouri vamale din București au devenit centre pilot în unul din cele mai ambițioase proiecte ale Autorității Vamale Române - dezvoltarea unui nou sistem de declarare la export, un sistem integral electronic.

Noul sistem de declarare la export va deveni operațional din data de 1 decembrie 2023 și se bazează pe schimbul electronic de informații între operatorii economici și vamă. Utilizarea acestui nou sistem oferă beneficii importante, permițând o serie de simplificări și facilități în declararea mărfurilor, gestionând mai eficient resursele umane, reducând costurile și îmbunătățind procesele comerciale.

Operatorii economici și inspectorii vamali implicați au astfel posibilitatea de a testa noul sistem, de a identifica posibile erori, înainte ca sistemul AES-RO să intre în utilizare.

Astfel, ne vom putea asigura că sistemul AES-RO este funcțional, sigur, ușor de utilizat și îndeplinește toate cerințele prevazute de legislația unională.

[ANAF] [ANAF]

27.09.2023

Președintele Autorității Vamale Române a participat la Conferința E.P.C.C. 2023

În data de 26 septembrie 2023, la Haga, domnul Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române, împreună cu doamna Raluca Mihail, șef serviciu, Serviciul relații internaționale din cadrul A.V.R., au participat la Conferința șefilor de poliție din Europa – E.P.C.C. 2023, conferință organizată de Europol - organizație de combatere a criminalității la nivel european, care sprijină autoritățile naționale pentru aplicarea legii în combaterea formelor grave de criminalitate internațională și a terorismului, creșterea nivelului de siguranță în Europa, acordând asistență autorităților competente din statele membre. Președintele Autorității Vamale Române s-a întâlnit cu domnul Benone – Marian Matei, inspector general al Poliției Române, iar discuțiile s-au referit la metodele de combatere a traficului de droguri, presiunea migrației și criminalitatea cibernetică. La Conferință au participat conducătorii poliției din Europa, conducătorii administrațiilor vamale, experți și anchetatori financiari atât din sectorul public cât și cel privat. În paralel s-a desfășurat și întâlnirea conducătorilor administrațiilor vamale, fiind abordate teme de actualitate stringentă, precum cooperarea între instituțiile de aplicare a legii, combaterea fenomenelor de fraudă, situația de la frontiera cu Ucraina și cooperarea prin utilizarea în comun a mijloacelor tehnologice avansate.

 

[ANAF] [ANAF]

21.09.2023

10.000.000 de țigarete descoperite într-o acțiune comună desfășurată pe raza județelor Suceava și Teleorman

În data de 21 septembrie 2023, inspectorii vamali din cadrul Autorității Vamale Române, alături de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Infracțiunilor Economice din cadrul Poliției Române, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au asigurat suportul de specialitate într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat de contrabandă și spălare a banilor. Conform informațiilor deținute, la finele anului 2022, pe teritoriul României s-a constituit un grup de criminalitate organizată transfrontalieră, format din cetățeni ucraineni și români, cu arie de acțiune internațională, specializat în activități de comercializare și transport a unor importante cantități de produse accizabile (țigarete), atât pe teritoriul României cât și pe teritoriul Uniunii Europene. Țigaretele achiziţionate din Ucraina și Republica Moldova, au fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării (cetăţeni ucraineni), fiind disimulate în alte categorii de mărfuri ( dulciuri etc.), iar după introducerea în ţară, transportate către depozite intermediare (deținute de membrii grupării, care se ocupau de comercializarea țigaretelor), descărcate, reîncărcate în alte vehicule și transportate către alti clienți. Țigaretele au fost introduse în România prin puncte de trecere a frontierei din județele Suceava și Tulcea, fie cu titlu de import, sub paravanul altor mărfuri legal transportate, destinate unor societăţi din România, fie în regim de tranzit către ţări din afara spaţiului comunitar. Segmentul intern al grupului format din cetățeni români, a avut ca principale atribuții identificarea și punerea la dispoziție a unor spații necesare pentru transbordarea țigărilor din automarfare și depozitarea lor temporară în condiții de maximă securitate, precum și identificarea unor clienți cu posibilități de distribuție semnificativă. În activitatea de cercetare, au fost realizate prinderi în flagrant și au fost efectuate percheziții domiciliare în urma cărora au fost confiscate aproximativ 10.000.000 de țigarete provenite din contrabandă. Suportul de specialitate a fost asigurat și de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

 

 

 

 

[ANAF] [ANAF] [ANAF] [ANAF]